Зеленський підписав закон про ліквідацію банків і виплати кредиторам

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків» № 1588-ІХ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Глави держави.

Очікується, що “документ сприятиме збереженню активів банку та запобіганню втрати його майна, дасть змогу задовольнити вимоги якомога більшої кількості кредиторів фінустанови, що виводиться з ринку, та зменшить витрати держави на неплатоспроможні банки”.

Читайте також: Зеленський підписав закон про банки, що посилює захист вкладників

Згідно із законом, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) може ініціювати провадження (зокрема в іноземних та міжнародних судах) про стягнення шкоди, заподіяної банку внаслідок: 1) націоналізації або експропріації майна банку; 2) реквізиції, руйнування, шкоди або знецінення майна банку через військові дії, збройні конфлікти й громадські заворушення.

Крім того, документ визначає правові підстави для відшкодування збитків особою, яка заподіяла шкоду банку та кредиторам, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду. Зокрема передбачається можливість добровільного відшкодування такої шкоди (збитків).

Читайте також: Зеленський підписав закон про штрафи для порушників габаритно-вагового контролю

Також уточнено процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження ФГВФО тощо.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, 30 червня Верховна Рада ухвалила закон щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку.