Ринок електрокарів: Рада ухвалила зміни до Податкового і Митного кодексів

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкти №3476 і №3477, які передбачають внесення змін до Податкового і Митного кодексів для стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, законопроєкт №3476 підтримали 315 народних депутатів, а законопроєкт №3477 - 317 парламентаріїв.

Згідно з пояснювальними записками, обидва закони розроблено з метою стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, що дасть можливість, через включення до ланцюгів доданої вартості світових автовиробників, створити нові робочі місця і збільшити частку автовиробництва і суміжних галузей у ВВП країни.

Читайте також: Акумулятори та електрокари: Шефчович розповів про перспективи на ринку ЄС для України

Документи мають на меті створення сприятливих умов для залучення інвестицій у виробництво електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, а також стимулюванні попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами.

Законом тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України нових транспортних засобів (у тому числі вироблених в Україні), оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі. Законом тимчасово, до 1 січня 2031 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених підпунктом 16 пункту 4 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України, що ввозяться підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів.

Читайте також: Виробництво акумуляторів: Україна та ЄС домовилися про промислове партнерство

Законом №3477 пункт 4 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України доповнено новим підпунктом 16, яким до 1 січня 2031 року - товари, що ввозяться на митну територію України підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів, звільняються від оподаткування ввізним митом, якщо вони ввозяться підприємствами для власного виробництва.