ВР планує вдосконалити корпоративне управління держкомпаніями

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава” (№5593-д).

Як передає кореспондент Укрінформу, за таке рішення проголосував 251 народний депутат.

Мета документа - удосконалення чинного законодавства та приведення його у відповідність до Керівних принципів ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку) з корпоративного управління держпідприємствами. Для цього, зокрема, пропонують розширити повноваження наглядових рад суб’єктів господарювання щодо затвердження стратегічних планів розвитку і річних фінансових та інвестиційних планів, призначення та звільнення керівників, оплати їхньої праці і винагороди. Зокрема, відповідальність за затвердження фінансових планів нестимуть наглядові ради усіх без винятку держкомпаній, в яких передбачено створення наглядових органів.  

Щодо кадрової політики, то призначення і звільнення керівника держкомпанії належатиме до виключної компетенції наглядової ради. При цьому Кабінет Міністрів погоджуватиме кадрові рішення наглядових органів, що стосуються державних господарських об'єднань, підприємств, господарських товариств, функції з управління якими здійснює уряд.

Також Кабмін матиме повноваження визначати порядок оцінювання роботи наглядових рад державних компаній і затверджуватиме Політику винагороди їхніх керівників.

Читайте також: Мінекономіки вдосконалює законодавство з корпоративного управління

Серед пропонованих авторами законопроєкту змін - конкретизація обов’язків органу чи людини, що відповідно до установчих документів юридичної особи або закону діють від імені наглядових рад, і уточнення переліку фондів, які можуть утворюватися державними комерційними підприємствами за рахунок прибутку (доходу).

Як повідомлялося, у відеозверненні до учасників конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася минулого тижня у Вільнюсі, державний секретар США Ентоні Блінкен назвав п’ять ключових напрямків реформування, всебічну допомогу за якими нам готовий надавати Вашингтон. Поміж них і ухвалення закону про прозоре корпоративне управління, який захищатиме незалежність наглядових рад і генеральних директорів й відповідатиме стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку.