У Раді пропонують зараховувати до місцевих бюджетів акциз із реалізації тютюну

Законопроєкт

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який пропонує зобов’язати Державну казначейську службу зараховувати акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до бюджетів місцевого самоврядування пропорційно до часток в автоматичному режимі.

Як передає Укрінформ, текст документу №5719 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів» оприлюднено на сайті парламенту.

«Проєкт закону... розроблено з метою забезпечення належних надходжень до бюджетів місцевого самоврядування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах», - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Не лише алкоголь і сигарети: у МОЗ назвали причини рекордної кількості хвороб серця в Україні

Законопроєктом також пропонується зобов’язати Державну податкову службу щомісячно розраховувати частки для зарахування до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на основі даних реєстраторів розрахункових операцій як співвідношення вартості операцій з роздрібної торгівлі тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, на відповідній території за останній звітний місяць до загального обсягу вартості таких операцій в цілому по Україні за останній місяць.

Очікується, що ухвалення проєкту сприятиме належному фінансовому забезпеченню бюджетів місцевого самоврядування.