У Нацбанку прогнозують подальше підвищення облікової ставки

П’ять з десяти членів комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку вважають, що в цьому році доведеться підвищувати облікову ставку. 

Як передає Укрінформ, про це йшлось під час засідання КМП 16 червня стосовно рівня облікової ставки, повідомляє пресслужба НБУ.

"На думку п'ятьох учасників дискусії, Національному банку доведеться надалі підвищувати облікову ставку в цьому році, щоб забезпечити повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році. Натомість інша половина учасників не виключає, що попередні підвищення облікової ставки та згортання антикризових монетарних заходів можуть виявитися достатніми для послаблення інфляційного тиску", - йдеться в повідомленні.

Рішення щодо збереження облікової ставки на рівні 7,5% річних було ухвалене правлінням Національного банку України на засіданні з питань монетарної політики 17 червня 2021 року. Семеро членів КМП тоді висловилися за збереження облікової ставки на рівні 7,5%, а троє – за її підвищення до 8%.

Читайте також: Цього тижня гривня продовжить зміцнюватися - експерт

Як повідомляв Укрінформ, НБУ ухвалив рішення підвищити облікову ставку до 7,5% з 16 квітня. Раніше Національний банк з 5 березня прийняв рішення підвищити облікову ставку до 6,5% із рівня 6%.

Облікова ставка у 6% діяла в Україні з червня 2020 року і правління Національного банку з минулого літа кілька разів ухвалювало рішення про збереження її на тому ж рівні.