Рада ЄС схвалила підписання угоди про «відкрите небо» з Україною

Рада ЄС дала свою згоду на підписання угоди про Спільний авіаційний простір (САП) з Україною, Вірменією, Тунісом і Катаром.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Європейської Ради.

"Сьогодні Рада дала згоду на підписання трьох сусідських угод у сфері авіації - з Україною, Вірменією і Тунісом, а також угоду щодо повітряного транспорту з Катаром. Ці угоди відкриють ринок повітряного транспорту і нададуть нові можливості для операторів та клієнтів… Вони сприятимуть торгівлі, туризму, інвестиціям, економічному та соціальному розвитку", - йдеться у заяві.

Як зазначається, рішення щодо України, Вірменії та Катару дозволяють застосовувати цю угоду на тимчасовій основі до завершення процедур, необхідних для набуття нею чинності.

Читайте також: Спільний авіапростір з ЄС: Криклій сказав, коли можуть підписати угоду

Очікується, що угоди будуть підписані восени 2021 року. Після цього кожна угода повинна бути ратифікована кожною країною-членом, ЄС та третьою стороною.

Європейський спільний авіаційний простір (САП) – це двостороння угода між ЄС і третіми країнами, що встановлює спільні стандарти безпеки та лібералізує ринкові відносини у сфері авіації, дозволяючи ефективніше та безпечніше використовувати повітряний простір.

Читайте також: Єврокомісія схвалила оновлений проєкт угоди з Україною про спільний авіапростір

Переговори про САП з Україною завершилися у 2013 році, однак підписання угоди було заблоковане через конфлікт між Великою Британією та Іспанією щодо статусу аеропорту Гібралтару.