Маркування енергоспоживчих продуктів адаптують до нових правил ЄС – Міненерго

Міністерство енергетики розпочинає публічне обговорення Технічного регламенту, яким планується встановити основні вимоги щодо енергетичного маркування енергоспоживчих продуктів в Україні відповідно до оновленого законодавства ЄС.

Як передає Укрінформ, відповідний документ оприлюднено на сайті міністерства.

Зокрема, регламент передбачає маркування енергоспоживчих продуктів і надання стандартної інформації про їх енергоефективність, споживання енергії та інших ресурсів під час використання. Вводиться електронна база даних енергоспоживчих продуктів, яка буде містити відкриту і закриту частини. У відкритій частині кожен споживач отримає всю необхідну інформацію, зокрема й про рівень енергоефективності товару.

Постачальник вносить до відкритої частини бази даних продуктів таку інформацію:

- найменування або торговельну марку, адресу, контактні дані та інші законні засоби ідентифікації постачальника;

- ідентифікатор моделі;

- етикетку в електронному форматі;

- клас (класи) енергоефективності та інші параметри, що зазначені в етикетці;

- параметри інформаційного листа продукту в електронному форматі.

Крім того, встановлюються функціональні критерії до відкритої частини бази даних продуктів:

- інформація про кожну модель продукту повинна утримуватись, як окремий запис;

- повинен створюватися єдиний файл енергетичної етикетки кожної моделі, доступний для перегляду, завантаження та друку, а також варіанти повного інформаційного листа продукту всіма офіційними мовами ЄС;

- інформація повинна бути безкоштовною та придатною для машинного зчитування, сортування та пошуку, з дотриманням відкритих стандартів для використання третіми особами;

- повинна бути створена онлайн-служба підтримки постачальника або контактний центр з відповідним посиланням на нього з офіційного порталу.

Завдяки енергомаркуванню споживачі зможуть:

- отримувати інформацію про технічні характеристики енергоспоживчих продуктів;

- обирати більш енергоефективні товари;

- зменшити споживання енергії;

- використовувати енергоефективне та екологічне обладнання протягом тривалого строку експлуатації.

Читайте також: У Міненерго розробили три документи для підготовки Водневої стратегії України

Крім того, очікується зменшення загальнодержавного рівня енергетичного споживання за рахунок збільшення кількості енергоефективних товарів на ринку.

Ухвалення регламенту, вважають у Міненерго, дозволить підвищити енергоефективність української економіки через стимулювання наявності на ринку України енергоспоживчих продуктів шляхом обмеження доступу на ринок неенергоефективних товарів. Після прийняття акту буде забезпечено покращання енергетичних характеристик енергоспоживчої продукції, що в результаті дозволить поступово збільшити їх кількість на ринку. Крім того, енергомаркування сприятиме розвитку інновацій та збільшенню інвестицій у виробництво енергоефективних продуктів.