Другий в Україні «сухий порт» запрацював на Рівненщині

Фото

«Сухий порт» - пункт залізничних перевезень, які прямуватимуть Україною та всією Європою, запрацював у Клевані на Рівненщині. Це другий такий мультимодальний вантажний термінал в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Рівненської облдержадміністрації.

«Такий вантажний хаб, площею 10 га, відтепер працює у Клевані. Новий мультимодальний термінал є другим в Україні. Тут розвантажуватимуть, перевантажуватимуть та зберігатимуть різні товари, які в подальшому відправлятимуть залізницею. Термінал покращить логістику та знизить ціни на вантажні перевезення. Окрім того, оскільки «сухий порт» орієнтуватиметься на залізничні перевезення, це допоможе зменшити навантаження на автошляхи», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що вантажний хаб має власні під’їзні колії, сучасне обладнання, відеоспостереження. Тут є вантажні машини, механізми, крани та навантажувачі.

У «порту» можуть одночасно завантажуватися 50 вагонів.

Перед запуском терміналу облаштували колійне господарство, придбали тепловози, поставили крани.

Уже запущено перші потяги, що прямують як на Європу, так і на великі порти Одещини. Так, нещодавно прибув перший контейнер з Америки, транзитний час якого сягнув 30 діб. Це хороший результат. Для прикладу, у чорноморські порти з американського континенту контейнер іде 2 місяці.

Потужності «порту» у Клевані планують збільшити до навантажування 2-х тисяч контейнерів на місяць. Саме з цього терміналу на Рівненщині відвантажуватимуть зернові культури, пиломатеріали, добрива та іншу сировину.

Читайте також: На Кіровоградщині корейська компанія інвестуватиме у сільське господарство

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 березня ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт "Про мультимодальні перевезення". Документом пропонується ввести в Україні поняття мультимодального та комбінованого перевезення вантажів, мультимодального терміналу, документа мультимодального перевезення.

Раніше агентство повідомляло, що від 30 березня буде відкрито новий маршрут для мультимодальних вантажних перевезень між портом Карасу (Туреччина), залізнично-поромною переправою Чорноморськ (Україна) і містом Славкув (Польща).

У той час, коли середній рівень контейнеризації в ЄС сягає 45%, галузь контейнерних перевезень в Україні перебуває на початковому етапі розвитку і становить близько 1 % від усіх перевезень.

Крім того, через відсутність мультимодальных терміналів на більшій частині території України, 80% контейнерів перевозиться автомобільним транспортом.

Фото: Рівненської облдержадміністрації