Потрібна держпрограма закупівлі вагонів для залучення інвестицій – Укрзалізниця

Державна програма щодо закупівлі вагонів зможе привернути увагу міжнародних інвесторів. 

Як передає Укрінформ, про це в.о. члена правління АТ «Укрзалізниця», директор філії «Пасажирська компанія» Олександр Перцовський сказав в інтерв’ю сайту «Центр транспортних стратегій», повідомляється на сайті Укрзалізниці.

«Звичайно, для того, щоб залучати інвестиції великих міжнародних гравців на запуск локального виробництва, потрібно мати програму на три-п’ять років з чітким розумінням, що протягом цього часу держава буде фінансувати 100-150-200 вагонів на рік, — це зрозуміла перспектива для будь-якого виробника», — наголосив Перцовський.

На його думку, це буде стимулом для міжнародних компаній-вагонобудівників братися за масштабні проєкти під українську колію. Ці компанії, впевнений в.о. члена правління АТ «Укрзалізниця», стануть локалізувати своє виробництво, що створить реальну конкуренцію і спільні виробництва, активізуються і локальні постачальники.

«Все це простимулює і наших виробників вкладатися в нові рішення; впевнений, коли буде, за що поборотися, вони зможуть гідно прийняти цей виклик», — додав Перцовський.

Він також нагадав, що у держбюджеті-2021 заплановано виділення 4,2 млрд грн на оновлення пасажирського господарства Укрзалізниці, зокрема, закупівлю пасажирського рухомого складу.

«Це менше, ніж декларувалося спочатку, в останній момент депутати переглянули обсяг. Наповнення йде зі спеціального фонду з певними статтями, які будуть фінансувати ці позиції: частина — акциз на паливо, частина — надходження зі штрафів тощо. Тому це оціночна сума, теоретично вона може трохи змінюватися, якщо не всі надходження будуть зібрані», — сказав в.о. члена правління АТ «Укрзалізниця».

Читайте також: Укрзалізниця придбає 100 нових пасажирських вагонів

За словами Перцовського, виходячи з вищевказаних факторів, очікуваний обсяг закупівлі становить близько 84-85 пасажирських вагонів різних типів, переважно купейних. А капітально-відновлювальні ремонти пасажирських вагонів Укрзалізниці, які заплановані на 2021 рік, торкнуться переважно плацкартних вагонів — для цього Укрзалізниця посилює свої ремонтні потужності, щоб мати змогу сформувати оновлений рухомий склад саме для соціальних перевезень.

«При цьому ми об'єднали і вагони, і інфраструктурні проєкти в одну бюджетну програму. Але ми допускаємо, що якщо в середині року буде різна динаміка за різними напрямками програми, то ми будемо клопотати про перерозподіл на користь того, щоб, наприклад, збільшити кількість вагонів», — резюмував директор філії «Пасажирська компанія».

Як повідомлялося, Укрзалізниця оголосила тендер через систему «Prozorro.Публічні закупівлі» на придбання 100 пасажирських вагонів загальною вартістю 3,044 млрд грн.