Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

Карта

ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) вперше здійснило транзит газу між двома країнами ЄС - Угорщиною і Словаччиною.

Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

"Оператор ГТС України протранзитував перші обсяги газу між двома європейським країнами. Відомий німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну по маршруту Угорщина – Словаччина", - йдеться у повідомленні.

В ОГТСУ зауважили, що облік газу по цій операції здійснюється, як і по транзитній угоді з Газпромом, в енергетичних одиницях. Інших деталей у компанії не надали.

Транспортування здійснено в межах нової послуги - транзиту газу на короткі відстані (short-haul).

"Нова послуга транзиту на короткі відстані short-haul дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина та у майбутньому Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами Східної Європи та дасть можливість додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва "Північного потоку - 1" вже не використовуються у повному обсязі", - зазначили в пресслужбі.

Читайте також: Газпром збільшив транзит газу через Україну

Також ОГТСУ працює над створенням віртуальних точок, що спростить роботу як суміжним операторам, так і трейдерам у точках міждержавних з’єднань. Наразі відкриті консультації по створенню єдиної віртуальної точки на українсько-польському кордоні.

Як повідомлялось, послуга short-haul стала доступною із 1 січня 2020 року, а її публічна презентація для потенційних замовників була проведена в рамках Українського енергетичного форуму-2020.

Фото: Нафтогаз