Бізнес в Україні: Мінцифри розробляє "електронне резидентство"

Міністерство цифрової трансформації працює над переформатуванням взаємодії держави та приватного сектору щодо реалізації проєктів.

Про це віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів на зустрічі з представниками компаній, що тісно співпрацюють із сектором МСБ, повідомляє Урядовий портал.

Як зазначається, Федоров представив цілі міністерства і наголосив, що одне з його перших завдань – перевести 100% публічних послуг для пересічних громадян та бізнесу в онлайн. Друга мета - забезпечити всі населені пункти та їх соціальні об'єкти доступом до високошвидкісного інтернету, а також 95% транспортної інфраструктури покрити мобільним інтернетом.

Читайте також: Федоров обговорив із комітетом ВР законопроєкти про розвиток ІТ-сектора

"Ми розуміємо, що для розвитку цифрової держави потрібен доступ до інтернету. Є різні дані щодо доступу. Ми зараз розробляємо єдину карту всієї країни, щоб правильно розподіляти ресурси, розуміти, де реально існує проблема", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Він також додав, що третьою метою є залучити мільйони українців до програми розвитку цифрових навичок та компетенцій.

Читайте також: Мінцифри планує відкрити навчальну онлайн-платформу

Також серед амбітних завдань міністерства – подвоїти частку ІТ у ВВП країни. За словами Федорова, нині вже триває робота над тим, аби вивести "сірі трудові відносини" з тіні – і не за рахунок збільшення податків, а за допомогою проєктів із діджиталізації. Розробляється такий продукт, як "електронне резидентство" для іноземних підприємців, що хочуть відкрити бізнес в Україні.

Читайте також: Мінцифри хоче збільшити частку ІТ-сектора у ВВП до 10%

Вперше у парламенті створено комітет з питань цифрової трансформації, який у взаємодії з Міністерством цифрової трансформації формуватиме політику в цій галузі та підсилюватиме вирішення різноманітних питань у законодавчій сфері. У кожному міністерстві є заступник міністра з діджиталізації. Відповідальні за ці питання також будуть і в обласних держадміністраціях.

Федоров закликав представників ІТ-галузі активно долучатися до проєктів та співпрацювати з міністерством. Він висловив переконання, що лише реальна взаємодія допоможе змінити ситуацію в країні та реалізувати визначені цілі.

Фото: kmu.gov.ua