Китай відкриває ринок для українського ріпаку

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів отримала від інспекційних органів Китаю проект протоколу щодо ріпаку, що дає підстави сподіватися на відкриття китайського ринку для цієї культури в цьому році.

Про це повідомила начальник Управління міжнародного співробітництва Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Олена Курята під час експортного інтенсиву «Органічний експорт у Китай», організованого Ukrainian Organic Cluster, відзначає agroportal.ua.

«Три роки тому наша служба вже ініціювала для Китаю запит ріпаку, але тоді отримали відмову. В цьому році 10 червня ми повторно направили додатково опрацьовані матеріали щодо сорго, пшениці і ріпаку. Зараз по ріпаку ми отримали позитивний відгук, і проект протоколу ріпаку знаходиться на внутрішньодержавному погодженні. По сорго теж сподіваємося, що підключаться асоціації, імпортери з китайської сторони, і теж вдасться українським виробникам вийти з цією культурою на ринок Китаю», — зазначає Олена Курята.

Читайте також: Україна у новому маркетинговому році експортувала на 4,3 млн тонн зерна більше

За її словами, в цей список додадуть ще горох і квасолю, оскільки по цим продуктам теж відправлений китайській стороні аналіз фітосанітарного ризику.

«Дуже сподіваємося, що цього року в рамках офіційного візиту української сторони в Китай будуть підписані певні протоколи, в тому числі і по ріпаку. Це означає відкриття китайського ринку для цієї культури», — уточнила Олена Курята.

За її словами, також на розгляді китайської сторони знаходяться яблука, черешня, лохина, мед, яйця, рибні продукти.