Маркарова розраховує, що нові фіскальні проєкти запрацюють вже з 1 січня

Міністр фінансів Оксана Маркарова розраховує на ухвалення законопроєктів №1209 і №1210 з податковими поправками, аби вони запрацювали вже з 1 січня 2020 року.

Про це вона написала у Facebook.

“Ці норми, якщо будуть підтримані парламентом, стануть чинними з 1 січня 2020 року, тобто за рік до поширення фіскалізації на 2 групу ФОП зі збільшеним лімітом до 2,5 млн та на 3 групу ФОП. Окрім BEPS (Base erosion and Profit Shifting – розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування) в законопроєкті 2 блоки питань: (1) норми щодо покращення адміністрування, зібрані комітетом, які базуються на податкових роз'ясненнях Мінфіну і переважно всі ці правки на користь бізнесу, а також (2) вирівнювання ставок (які не відображені в проєкті бюджету)”, - зазначила Маркарова.

За її словами, важливо, що профільний парламентський комітет визначив графік засідань робочих груп щодо законопроєктів 1209 і 1210, в основі яких лежать важливі інструменти деофшоризації та деолігархізації - запровадження кроків BEPS і унеможливлення агресивного ухиляння від сплати податків великими компаніями.

“Переважна більшість цих норм Мінфіном було обговорено публічно протягом року після проведеного форуму з OECD, попереднім складом Комітету - Ніна Южаніна, Сергій Верланов, НБУ (Катерина Рожкова) та експертами. Важливо реально обговорити всі питання і відділити міфи від реальних пропозицій. Сподіваюсь, що бізнесасоціації і експерти знайдуть час для обговорення”, - додала представниця уряду.

Читайте також: Бізнес просить Раду врахувати його думку при ухваленні фіскальних проєктів

Законопроєкти №1209 і №1210 пропонують поправки до законодавства "Про вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві". У нинішній редакції пропонується запровадити оподаткування експортних операцій за ставкою 20% ПДВ (оподатковувати різницю собівартості та ціни продажу), вилучити з податкового кодексу положення про особисту відповідальність податкових інспекторів, збільшити штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних, навіть за неоподатковуваними та пільговими операціями, передбачити оподаткування курсових різниць.