Українська полуниця в Білорусі продається вдвічі дорожче, ніж в Україні

Українська садова суниця (полуниця) домінує на ринку Білорусі, при цьому за цінами вдвічі вищими, ніж в Україні.

Про це повідомляє аналітична платформа плодоовочевого бізнесу Еast-Fruit.

"Ціни на суницю садову в Білорусі зросли, а разом з цінами зріс і попит. Однак домінує на ринку зараз суниця з України та Польщі. При цьому у зв'язку з несприятливими погодними умовами в Польщі, українська суниця відрізняється більшими якісними параметрами і є конкурентною за ціною. На даний момент оптові ціни на суницю садову в Білорусі формуються на рівні близькому до 2,5-3,0 дол. за кг, що практично вдвічі вище, ніж ціни на ринку України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють експерти, вже цього тижня в Україні очікується зниження оптових цін на суницю садову нижче одного долара за кг. Експерти Еast-Fruit наголошують, що Білорусь купує українську полуницю не тільки для реекспорту в Росію, а й для потреб внутрішнього ринку.

"Найближчим часом Україна почне експорт свіжої суниці садової в Польщу і, можливо, інші країни ЄС. Невеликі поставки ранньої ягоди вже здійснювалися, однак погіршення погодних умов на Закарпатті на попередньому тижні і початок сезону масової реалізації суниці садової місцевого виробництва в Польщі, призвели до припинення експорту", - повідомляють у Еast-Fruit.

Також вони зазначають, що цього року відчутно зріс попит на садову суницю з боку підприємств, що займаються замороженням ягід, що стало наслідком розширення потужностей з замороження ягід в Україні.

Читайте також: На Житомирщині відбудеться перший фестиваль полуниці

Як повідомлялося, 2019 рік може виявитися рекордним для експорту української черешні. За прогнозами експертів ринку, він може перевищити 5 тис. тонн. Цьому сприятиме повне плодоношення нових садів, посаджених у 2012-2018 роках і порівняно непогані погодні умови, які, хоч і відтермінували початок збирання врожаю, але не привели до його істотних втрат. А також затримка збору черешні привела до того, що Україна вийде на європейський і світовий ринки, коли завершиться експорт черешні з Туреччини й Узбекистану.

Крім того, прогнозується суттєве розширення географії експорту української черешні, зокрема, очікуються перші поставки в країни Близького Сходу. Разом з тим, оскільки виробництво ягоди істотно перевищує обсяги експорту, ціни на черешню на ринках України очікуються на рівні минулого року або навіть нижче.