Україна зацікавлена у реалізації проектів інвестиційного плану TEN-T — Кабмін

Україна зосереджує зусилля на підготовці інвестиційних проектів, включених до Індикативного інвестиційного плану трансʼєвропейської транспортної мережі TEN-T. 

На цьому наголосила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з генеральним директором директорату Європейської комісії з питань мобільності і транспорту Хенріком Хололеєм, повідомляє Урядовий портал.

«У пріоритеті українського уряду — забезпечити реалізацію проектів у межах інвестиційного плану TEN-T і переконатись, що план дій не залишиться лише на папері», — підкреслила віце-прем’єр-міністр.

План окреслює пріоритетні проекти у країнах «Східного партнерства», зокрема, в Україні. Загалом вони потребуватимуть майже 13 мільярдів євро інвестицій. На ці кошти планують побудувати 4800 кілометрів автомобільних та залізничних шляхів, 6 портів та 11 логістичних центрів.

Климпуш-Цинцадзе нагадала, що на 16-му засіданні Транспортної панелі держав «Східного партнерства» партнери представили ідею створення Консультативного інструменту СхП з інфраструктурного поєднання. Його сформують на базі Програми ЄС Jaspers. Інструмент сприятиме державам «Східного партнерства» у підготовці проектних пропозицій для подальшої реалізації Індикативного плану.

Читайте також: Україні потрібен повноцінний уряд для втримання ситуації - віце-прем'єр

Крім того, Україна розраховує на підтримку ЄС та якнайшвидше підписання угоди про спільний авіаційний простір. Це дасть додатковий поштовх розвитку української авіаційної галузі, збільшить кількість рейсів і обсяг пасажирських перевезень. Також наша країна зацікавлена у розвитку транснаціональних транспортних коридорів та приєднанні до глобальних проектів вдосконалення транспортної інфраструктури.

Хенрік Хололей зазначив, що сторона ЄС зацікавлена бачити Україну як один із можливих транспортних коридорів у важливому логістичному проекті — створенні залізничного транспортного коридору між Європою та Китаєм в обхід Росії.

Відповідний запит був отриманий Європейською комісією від українського уряду. Ним засвідчується зацікавленість України в участі у спільному дослідженні щодо реалізації цього проекту.