Нафта сягнула максимуму з листопада 2018 року

Ціни на нафту виросли в понеділок, досягнувши максимумів з листопада 2018 року через скорочення видобутку на чолі з ОПЕК, санкції Вашингтона проти Ірану і Венесуели і хорошу трудову статистику США.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість бареля червневої нафти Brent 8 квітня склала до 9:00 за Києвом $ 70,66 (+ 0,45%). Барель червневої нафти WTI торгувався по $ 63,38 (+ 0,48%).

«Ціни на Brent з початку року зросли більш ніж на 30%. Драйвером зростання стало скорочення поставок альянсом OPEC + і оптимізм з приводу успішного результату торгових переговорів між США і Китаєм », - йдеться в аналітичній записці банку JPMorgan.

Читайте також: США запровадили санкції проти нафтових компаній і танкерів Венесуели

Консалтингова компанія FGE, яка працює в енергетичній сфері , заявила, що скорочення поставок ОПЕК і союзниками організації ведуть до того, що «надлишкові запаси (нафти) зникають». На думку аналітиків FGE «ринок готовий до зростання цін на Brent до $ 75 / бар. або вище ».

Сильні дані щодо зайнятості в США, опубліковані 5 квітня, допомогли підняти азіатські ринки на початку цього тижня.

Військові дії в Лівії, які можуть порушити постачання сирої нафти, також сприяли зростанню цін.

Додаткову підтримку цінам надають санкції США проти Ірану і Венесуели.

Незважаючи на безліч бичачих чинників, ціни на нафту можуть знизитися наприкінці цього року.

Станом на 09:45 за київським часом, ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 70,58 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 70,65 долара за барель, що на 31 цент вище за рівень закриття торгів ($ 70,34).