П'ять теплокомуненерго завчасно погасили борг перед Нафтогазом

П'ять підприємств теплокомуненерго завчасно погасили реструктуризований борг перед НАК "Нафтогаз України" на загальну суму 220,4 млн грн.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Нафтогазу.

"П’ять із 82 підприємств, з якими були укладені договори про реструктуризацію заборгованості на виконання Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» вже повністю достроково погасили борги перед НАК «Нафтогаз України» у сумі 220,4 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Заборгованість погасили ПАТ «Київенерго», КП «Здолбунівкомуненергія», КП «Бориславтеплоенерго», КП «Обухіврайтепломережа» та КП «Теплокомуненерго» міста Монастирище. Відповідно, штрафні санкції за борги, нараховані на суму 162,4 млн грн, згідно з вимогами закону повністю скасовано для цих підприємств.

"Всього Нафтогаз уклав з 82 підприємствами 227 договорів про реструктуризацію заборгованості. 39 підприємств здійснюють погашення заборгованості за 70 договорами з випередженням встановлених строків. Інші підприємства, з якими були укладені договори про реструктуризацію заборгованості, здійснюють погашення відповідно до графіка", - розповіли у НАК.

Читайте також: Україна пропонує свої підземні сховища для зберігання газу європейських країн

Як повідомлялося, нещодавно Нафтогаз запропонував уряду скасувати постанову про ПСО і постачати газ для побутових та інших категорій споживачів за ринковими цінами. Голова правління НАК Андрій Коболєв мотивував свою пропозицію тим, що у квітні ціна на газ для промисловості буде нижчою, ніж для побутових споживачів - однак останні не мають вибору, за якою ціною купувати газ.

Станом на 12 березня сумарна прострочена заборгованість підприємств теплокомуненерго і ТЕЦ зросла до 39,7 млрд грн, з яких 13,6 млрд накопичилося за 2019 рік.