Україна підписала протокол про вилов риби на Азові

Державне рибне агентство України підписало протокол з російською стороною щодо розподілу квот на вилов риби у 2019 році в Азовському морі.

Про це повідомив голова Держрибагентства Ярослав Бєлов, інформує прес-служба відомства.

«Після тривалих консультацій з відповідними органами виконавчої влади було вирішено направити протокол на підпис російській стороні дипломатичними каналами для того, щоб українські рибалки змогли й надалі здійснювати вилов водних біоресурсів в Азовському морі у рамках правового поля... Протокол підписано дипломатичними каналами», - сказав Бєлов.

Він додав, що протокол надає ряд переваг нашій країні. Зокрема, розподіл квоти вилову бичка встановлюється в обсязі 9 тис. тонн для України та 6 тис. тонн для РФ.

Протоколом, за словами Бєлова, узгоджено питання передачі затриманих рибалок тій стороні, до громадянства якої вони належать.

"Це має сприяти збільшенню рівня безпеки українських рибалок у ході здійснення ними господарської діяльності", - зауважив Бєлов.

Читайте також: Скандальна комісія з рибальства: Представництво Президента в АРК виступило з заявою

Як повідомлялося, у грудні 2018 року в Держрибагентстві заявляли, що українські рибалки з наступного року не зможуть здійснювати діяльність в Азовському морі без протоколу українсько-російської комісії з питань рибальства щодо розподілу квот на вилов на 2019 рік.

"Відсутність протоколу позбавить українських рибалок можливості видобувати водні біоресурси у законодавчому полі", - зазначали тоді у відомстві на запит Укрінформу.

Також у Держрибагентстві заявляли, що поточна ситуація в Азовському морі може призвести до непередбачуваних наслідків, у тому числі посилення тиску на українських рибалок, втрати акваторії активного промислу і, як наслідок, до падіння загального вилову водних біоресурсів.

У Держрибагентстві запевнили, що в межах компетенції вживають усіх необхідних заходів для захисту українських рибалок. Відомство проводить консультації з центральними органами виконавчої влади з метою створення правових умов для здійснення промислової діяльності в басейні Азовського моря у 2019 році.

За інформацією Держрибагентства, промисел в Азовському морі здійснює 91 суб’єкт господарювання, що отримав дозволи на вилов водних біоресурсів із залученням більше 800 суден та човнів різної довжини.