Газпром зараз фактично купує європейські компанії - Клімкін

Треба розуміти: якщо Кремль не зможе отримувати майже 30 мільярдів євро, які зараз отримує за газ, що йде транзитом через Україну, то він почне "іншу логіку втручання".

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін під час обговення в рамках офіційних зустрічей у Мюнхенські безпековій конференції питання щодо "Північного потоку-2", а також дій російського "Газпрому". Про це він заявив в прямому телеканалі ефіру "112 Україна".

"Вчора півтори години ми говорили з міністром економіки Німеччини. Ви знаєте, є рішення стосовно того, що все-таки - і ми за це реально боролись - щоб європейські правила застосовувались би щодо "Північного потоку"... Нам потрібно зараз розуміти, як саме це буде робитись, чи достатньо цього для того, щоб "Газпром" не міг маніпулювати нашими партнерами у сенсі поставок", - заявив міністр.

Клімін такозж зазначив, що в ході розмови він пояснив своїм співрозмовникам, що вони мають враховувати безпекову компоненту: "Якщо вони не зрозуміють, що, по-перше, після того, що відбулось біля Керченської протоки, Балтійське море Росія буде захищати всіма засобами без будь-яких червоних ліній. Або якщо Кремль не зможе отримувати майже 30 мільярдів євро, які вони зараз отримують за газ, який транзитується територією України, то він почне іншу логіку втручання, причому почне її дуже швидко".

Читайте також: Клімкін: Домовлятися з Росією неможливо за визначенням

"Говорили і про те, що те, що робить зараз "Газпром" - він фактично купує європейські компанії, оскільки ті умови, на яких вони фінансують "Північний потік", не є типовими для такого виду проектів", - додав Клімкін.

Як повідомляв Укрінформ, 55-та конференція з безпеки відкрилась у Мюнхені в п'ятницю 15 лютого.

Участь у триденному форумі беруть понад 30 глав держав і урядів, понад 80 міністрів закордонних справ і оборони, а також високопоставлені особи, які приймають рішення, експерти, економісти, представники міжнародних і громадських організацій.

16 лютого очікується виступ Президента України у панельній дискусії.