Нацбанк дозволив купувати валюту за рахунок кредитних коштів

Національний банк України вніс зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті.

Це витікає з постанови НБУ № 35 від 6 лютого 2019 року, повідомляє прес-служба НБУ.

"У розділі IV: у пункті 38: абзац перший після слів “за дорученням” доповнити словом “/заявою”; доповнити пункт двома новими підпунктами такого змісту: “3) клієнтами за рахунок кредитних коштів з метою купівлі іноземної валюти в незначному розмірі", - йдеться в документі.

Читайте також: НБУ виконав усі заплановані на 2018 рік заходи у сфері європейської інтеграції

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня 2018 року було ухвалено Верховною Радою Закон України "Про валюту та валютні операції". Закон набрав чинності 7 липня 2018 року та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набуття ним чинності. Національний банк розширив перелік валютних послаблень для бізнесу, які будуть введені в дію 7 лютого разом із Законом України "Про валюту і валютні операції". Відповідно до нього, регулятор також надав можливість населенню проводити операції з онлайн-купівлі іноземної валюти та банківських металів на суму до 150 тис. грн не в операційний, а в календарний день. Це означає, що онлайн-купівля валюти через інтернет-банкінги і мобільні додатки є доступною громадянам у режимі 24/7. Окрім цього, Національний банк уточнив, що перерахування валюти за кордон юридичними особами для розміщення на депозитних рахунках (в межах ліміту 2 млн євро на рік) можливо лише за рахунок власної, а не купленої іноземної валюти.