Омелян очікує на вдосконалення законодавства щодо вагового контролю на дорогах

Комітет з питань транспорту Верховної Ради сьогодні розгляне проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю".

Про це на засіданні уряду сказав міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Критичне питання, яке для нас залишається, - це габаритно-ваговий контроль. Тут ми не тільки будемо посилювати заходи. Сподіваюся, що сьогодні, під час засідання транспортного комітету, буде схвалена нова редакція закону, і він буде проголосований у Верховній Раді", - сказав Омелян.

Міністр також висловив сподівання на свідоме ставлення бізнесу до вантажних перевезень.

"Перевантажують фури не чиновники, а бізнесмени, які свідомо йдуть на порушення усіх габаритно-вагових норм. У портах приватні компанії приймають ці вантажівки, а потім ми дружно скаржимося на зруйновані дороги", - додав Омелян.

Читайте також: Укрзалізниця готова долучитися до розширення транспортних коридорів ЄС - Кравцов

Як випливає із пояснювальної записки, проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" №9391 від 10 грудня 2018 року, зокрема, передбачає, що за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за перевищення норм від 10% до 20% – штраф у розмірі 1 тис. неоподатковуваних мінімумів, за перевищення понад 20% – штраф у розмірі 2 тис. неоподатковуваних мінімумів. При цьому адміністративну відповідальність за правопорушення несе фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб.