Україні потрібно змінити законодавство для залучення трудових мігрантів - експерт

В Україні через нестачу робочої сили потрібно формувати пропозиції про зміни в українському законодавстві для залучення трудових мігрантів.

Про це сказав президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник в Укрінформі під час круглого столу на тему: "Чи потребує українська економіка трудових мігрантів з інших країн?"

“Україні потрібно наслідувати польський досвід із залучення трудових мігрантів, але робити це з розумом, щоб сюди не пішла навала людей. Нам потрібно сформувати пропозиції про зміни в законодавстві, які дозволять залучати до України трудових мігрантів з інших країн”, - сказав Воскобойник.

На його переконання, Україна стоїть на порозі гострої нестачі робочих рук. Цьому сприяє від’їзд активних і працьовитих українців на роботу за кордон, демографічна криза, а також зростання кількості населення пенсійного віку.

“Якщо ми кажемо про тенденції, які відбувалися в 90-х роках минулого 20 століття то ми побачимо, що з Польщі емігрували 2,5 млн поляків. З Румунії емігрували 3,5 млн людей, населення Литви скоротилося з 3,2 мільйона людей до 2,5 млн і населення постійно скорочується навіть зараз. Якщо ми спираємось на дані офіційної статистики, в 2011 році в Болгарії 2,1 млн населення країни жили в еміграції. Якщо згадати, що загалом населення Болгарії складає трохи більше 7 мільйонів, то тенденція виходить не сама приємна. До речі, в Німеччині студенти з Болгарії займають 2 місце за студентами з Китаю,і ми розуміємо, що молодь з Болгарії буде виїжджати і надалі. Крім того, за прогнозами ООН, до 2050 року населення Болгарії скоротиться на 27%”, - розповів експерт.

Читайте також: Мінгареллі: Україна на сьогодні є однією з головних країн-партнерів для ЄС

Він наголосив на тому, що відтік населення з цих країн відбувався не через військові дії або економічну кризу — достатньо було лише великого розриву у доходах між жителями країн східної та західної Європи. І, приміром, у Польщі у 2004-2005 роках відбулося обговорення і було прийнято рішення започаткувати залучення трудових мігрантів до країни.

За словами експерта, у Польщі підійшли до питання дуже виважено і обрали лише шість країн, з яких хотіли б залучати працівників — Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія, Грузія та Росія.