Лічильники для українців коштуватимуть Нафтогазу 2,5 мільярда - Насалик

Сумарна вартість встановлення лічильників газу українцям може сягнути для НАК "Нафтогаз України" 2,5 млрд гривень. Ця сума буде врахована у фінансовому плані компанії.

Про це у коментарі журналістам сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це не безкоштовно. Ці кошти закладаються у фінансовий план підприємства. Нафтогазу можуть бути зменшені податки на цю частину - це може бути десь 2,5 млрд грн. Але ми прийдемо до того, що нам не потрібні будуть норми споживання", - сказав Насалик.

Він наголосив, що коли весь газ буде обліковуватися, то відпаде необхідність виставляти рахунки за нормами споживання.

"Встановлювати лічильники будуть підприємства, які мають на це ліцензії, - газопостачальні організації. Але оплачувати лічильники буде НАК "Нафтогаз України", - прокоментував Насалик.

Міністр прогнозує, що на місяць можуть встановлювати 400-500 тис. лічильників.

"Такий обсяг освоїти достатньо складно. Встановлення буде проводитися на території всієї України", - відзначив Насалик.

Він також нагадав, що уряд сьогодні зменшив норми споживання газу.

"Ціна була за 3,3 (кубометра на одну людину на місяць - ред.), а стала за 3,29. На одну соту зменшилася. Газопостачальні організації мають перерахувати платіжки, які отримали люди", - додав Насалик.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів сьогодні знизив норми споживання газу для тих, хто користується лише газовою плитою і не має лічильника газу, з 9,8 кубометра до 3,29 кубометра на особу на місяць.

Читайте також: Насалик сподівається, що транзит газу перестане бути політичним питанням

Раніше Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів №203 від 23 березня 2016 року "Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників". Рішення було підтримане також постановою Верховного Суду. У результаті чинними стали норми споживання газу, встановлені відповідно до постанови КМУ від 8 червня 1996 року №619. Таким чином, якщо у споживача немає лічильника газу, рахунки виставляли за такими нормами: за користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання - 9,8 кубометра газу на місяць на одну людину (замість 3,3 кубометра за нормами 2016 року); за газову плиту без централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 18,3 кубометра (замість 5,4 кубометра); за користування газовою плитою та водонагрівачем водночас - 23,6 кубометра (замість 10,5 кубометра).

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман іще в грудні закликав населення оплачувати лише фактично спожиті обсяги газу за показами лічильників. Він також ініціював проведення перевірок облгазів.