Держспоживслужба реєструватиме сільгосптехніку - Кабмін

Територіальні органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів віднині будуть реєструвати та знімати з обліку всю велику сільськогосподарську техніку.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” №19 від 16 січня 2019 року, повідомляє Урядовий портал.

“З метою удосконалення організації та порядку діяльності Держпродспоживслужби і її територіальних органів Урядом внесено зміни до деяких постанов Кабінету міністрів. Рішенням урегульовано питання здійснення відомчої реєстрації тракторів, причепів, причіпних машин, видачі посвідчень тракториста-машиніста відповідно до законодавства, а також спрощено здійснення сільськогосподарської діяльності в сфері реєстрації тракторів, причепів, причіпних машин”, - йдеться у повідомленні.

У постанові зазначається, що Держспоживслужба матиме повноваження створювати та вести електронний реєстр суб'єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю тракторами, самохідними шасі, сільськогосподарською технікою та іншими механізмами.

Продавці машин, які мають ідентифікаційні номери і включені до електронного реєстру, можуть їх не реєструвати за умови оформлення актів прийняття-передачі, у випадку, якщо це стосується підприємства-виробника, або договорів купівлі-продажу, якщо це стосується іншого суб'єкта господарювання. Власник такої машини для реєстрації має надати оригінал акту прийняття-передачі машини або договору купівлі-продажу і номерний знак "Транзит", термін дії якого складає 10 діб.

Також територіальні органи Держспоживслужби прийматимуть теоретичні та практичні іспити, видаватимуть і обмінюватимуть посвідчення тракториста-машиніста.

Читайте також: Продукти птахівництва з України з'явились ще в 21 країні – Держспоживслужба

Як відомо, свого часу реєстрацією сільгосптехніки в Україні займалася Державна інспекція сільського господарства, однак відповідно постанови Кабінету міністрів України від 10 вересня 2014 року №442 відомство було ліквідоване. Постановою Кабінету міністрів від 28 грудня 2016 року №1051 функції у системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу, експлуатації та технічного стану машин, реєстрації та обліку машин, видачі посвідчення тракториста-машиніста покладені на Держспоживслужбу.