Вплив воєнного стану на агрокомплекс був мінімальним - Мінагро

Ексклюзив

Вплив воєнного стану в 10 областях України на агропромисловий комплекс був мінімальним.

Про це Укрінформу сказав в. о. міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

“Вплив воєнного стану в 10 областях України на агропромисловий комплекс був мінімальним. Цьому сприяло два фактори: перший - що бізнесу був одразу доведений чіткий сигнал стосовно того, що жодні обмеження діяльності застосовуватись не будуть. І другий – природне сезонне зменшення активності галузі в грудні, яке пом’якшило для гравців ринку турбулентність, пов’язану із процесом входження в режим ВС”, - сказав Мартинюк.

Він зазначив, що аграрії фіксують певне зростання вартості фрахту та страхових премій суден, які заходять у порти Азова, але це пов’язується із намаганням бізнесу врахувати та упередити дії Російської Федерації.

“Однак, враховуючи завершення періоду активного експорту та невисоку питому вагу портів Азова в перевалці зерна - біля 5%, значних наслідків для обсягів зовнішньої торгівлі та находження валютної виручки це не несе”, - підсумував урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, обстрілявши їх і захопивши в полон 24 українських моряків. Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про запровадження воєнного стану на 30 днів у 10 областях, які розташовані вздовж російського кордону, українсько-молдовського кордону та вздовж узбережжя Чорного й Азовського морів. Згідно з указом Президента, правовий режим воєнного стану було запроваджено із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб - до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року.

Європейська Рада 13 грудня оприлюднила висновки щодо подій в Азовському морі та навколо Керченської протоки. Зокрема, пункт 8 висновків повністю присвячений агресії Росії в Азовському морі та розвитку ситуації навколо Керченської протоки і в регіоні в цілому. Україна наполягає на запровадженні нових міжнародних санкцій проти РФ у зв’язку з агресією на Азовському й Чорному морях.