Ринок сільгоспземель в Україні можуть запровадити з 2020 року - експерт

Ексклюзив

Існує велика ймовірність, що з 2020 року ринок сільськогосподарських земель буде запроваджено. 

Так Укрінформу прокоментувала прийняття 20 грудня 2018 року Верховною Радою України закону №9355-5 про продовження мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Ольги Ходаківська, повідомляє кореспондент агентства.

“Наразі існує велика ймовірність того, що з 2020 року ринковий обіг буде уведено. Проте нинішня редакція закону відрізняється від попередніх. Відмінність його полягає в тому, що цього разу у документі, окрім норми, яка відтерміновує уведення ринкового обігу земель, міститься пряме доручення Кабінету міністрів України до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення”, - повідомила Ходаківська.

За її словами, очікується, що за цей період будуть напрацьовані необхідні нормативно-правові акти, які визначать чіткі правила гри та забезпечать поступове уведення у ринковий обіг сільськогосподарських земель.

“За результатами проведених Інститутом аграрної економіки анкетних опитувань встановлено, що майже третина – 31,0% – респондентів є прихильними до запровадження ринкового обігу земель. Щоправда, за так званий вільний ринок виступають лише 3,3% опитаних”, - підкреслила науковець.

Вона додала, що більшість опитаних громадян висловлюються за зняття заборони (мораторій) на продаж земель сільськогосподарського призначення лише за таких умов: повне законодавче та нормативне урегулювання обігу таких земельних ділянок; запровадження обмеженого, чітко регульованого обігу земель за участі спеціальних агенцій (на зразок SAFER у Франції, регіональної організації з управління землями (Landgesellschaft) у Німеччині тощо) або земельних комісій, створених на місцях (повноваження яких поширюватимуться у межах територіальних громад, де знаходиться земельна ділянка); обмеження розміру землеволодіння однією особою, а також обмеження суб’єктного складу покупців.

Як наголошує науковець, однією з суттєвих перешкод на шляху запровадження ринкового обігу земель дотепер залишається брак обігових коштів у потенційних покупців. З огляду на це респонденти цілком справедливо зазначають, що процес «запуску» ринку земель має доповнюватися механізмами пільгового кредитування та розстрочення платежу з наданням пріоритету тим, хто самостійно господарює на землі, або молодим фермерам, які хочуть започаткувати власну справу. Тому найближчим часом усі зусилля державотворців мають бути сконцентровані у цій площині.

"Досвід країн ЄС переконливо доводить, що без запровадження спеціальних заходів і регуляторів, зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення унеможливить збалансований розвиток українського сільського господарства. В умовах класичного банківського кредитування це стане суттєвою перешкодою для розвитку малих форм господарювання і значно меншою мірою торкнеться великих господарств, які, завдяки системам власної гарантії, мають доступ до кредитних та інших фінансових ресурсів. Без ефективних і дієвих адаптовних механізмів малі і середні виробники можуть залишитися за межами земельного ринку", - переконана Ходаківська.

Читайте також: В Україні з'явиться перший продукт із захищеним географічним зазначенням

На її переконання, до завершення дії мораторію у 2020 році має бути напрацьовано і прийнято низку нормативно-правових актів, серед яких одними з найбільш важливих є норми щодо контролю за здійснюваними земельними транзакціями.

“Нині багато розмов точиться навколо того, хто купуватиме, за якою ціною, обговорюються максимально дозволені площі тощо, але не менш важливим з огляду на існуючу ситуацію є питання: а хто буде це все відслідковувати і контролювати? Жодна з нині функціонуючих у країні інституцій не має таких повноважень. Цікаво, що і у запропонованих нині законопроектах згадані норми також відсутні. Тому, незважаючи на актуальність і нагальність даного питання та його довготривалий і затяжний характер, залишається ще дуже багато важливих речей, над якими потрібно працювати”, - підсумувала експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 20 грудня 2018 року продовжила на рік (до 1 січня 2020 року) мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Заборона на продаж земель сільськогосппризначення була запроваджена в Україні ще у 2001 році. З 2002 року мораторій почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.