Нацбанк змінить операційний дизайн монетарної політики

Національний банк для гнучкішого реагування на зміни стану ліквідності банківської системи запроваджує зміни в операційний дизайн монетарної політики з 11 січня 2019 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Для гнучкішого реагування на зміни стану ліквідності банківської системи України Національний банк запроваджує зміни в операційний дизайн монетарної політики з 11 січня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

У поточному році в банківській системі відбулося скорочення профіциту ліквідності. Це було наслідком збільшення потреб населення та бізнесу в готівці через зростання обсягів економіки і операцій між урядом і Національним банком.

Ця тенденція може продовжуватися і у 2019 році. В результаті впродовж року банківська система може перейти до стану дефіциту ліквідності. Під час такого переходу стан ліквідності банківської системи може бути нестійким: змінюватися від профіциту і дефіциту та навпаки. Крім того, ліквідність може бути сегментованою, тобто нерівномірно розподілятися між банками. Це зумовлює необхідність зміни операційного дизайну в напрямку більшої гнучкості.

У таких умовах основними операціями нового дизайну будуть тендери як з розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів, так і з рефінансування на цей же строк. Відповідно, ставка за 2-тижневими депозитними сертифікатами і ставка за 2-тижневими кредитами рефінансування будуть встановлюватися на рівні облікової ставки Національного банку. Тендери з надання рефінансування та розміщення депозитних сертифікатів не будуть обмежуватися в обсягах. Це посилить роль облікової ставки як орієнтиру вартості міжбанківських кредитних ресурсів.

Коридор процентних ставок за операціями постійного доступу на термін овернайт залишиться незмінним: облікова ставка +2 п.п. – для кредитів рефінансування, облікова ставка -2 п.п. – для депозитних сертифікатів. Водночас Нацбанк припинить проводити тендери з надання ліквідності строком на 90 днів. На сьогодні спостерігається низький рівень зацікавленості банків у такому рефінансуванні через можливість ролловеру по інших операціях рефінансування.

Синхронно зміниться і графік проведення операцій з регулювання ліквідності. Національний банк відмовиться від проведення тендерів з рефінансування щотижня і розміщення депозитних сертифікатів двічі на тиждень. Основні операції будуть чергуватися і проводитися лише раз на тиждень щоп’ятниці: один тиждень – тендер з надання ліквідності, інший – розміщення депозитних сертифікатів.

Читайте також: НБУ не бачить валютних втрат від блокування Керченської протоки

У НБУ наголошують, що новий дизайн створить умови для кращого функціонування трансмісійного механізму монетарної політики і досягнення стратегічної цілі з інфляції на рівні 5% +/-1 в.п. в середньостроковій перспективі. Водночас завдяки модернізації дизайну зміна умов ліквідності банківської системи не матиме відчутних наслідків для банківського кредитування та економічного зростання.