Україна суттєво зменшила експорт зернових через порти Азовського моря - експерти

З часу анексії Криму та зміни правил проходження Керченської протоки порти Азовського моря зменшили експорт зерна. 

Про це сказав у коментарі президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов, повідомили Укрінформу в прес-службі УЗА.

«Наразі Україна протягом сезону експортує близько 45 млн тонн зернових і олійних (середній показник за останні 4 роки), з яких близько 2 млн тонн відвантажують із портів Маріуполя та Бердянська. У даному регіоні Україна активно торгувала з Туреччиною та Європою саме невеликими кораблями (по 5-6 тис. тонн), оскільки акваторія Азовського моря не дозволяє вантажити великотоннажні судна», - зазначив Горбачьов.

За словами керівника асоціації, для проходження через Керченську протоку судновласнику необхідно заплатити до Керченського порту 2 платежі, таким чином, кожен із судновласників підтримує економічні відносини з незаконно анексованою територією. Відтак, більшість першокласних зернових компаній вирішили піти з цих портів, що стало причиною скорочення експорту зерна з портів Азовського моря за останні 2 роки.

Президент УЗА підкреслив, що азовські порти відвантажують лише 5% від загального експорту зерна, тому на сьогодні ситуація не є катастрофічною.

«Ці 5% будуть легко перерозподілені на інші порти, тому для України в цілому проблем не буде. Але це поганий сигнал для інвесторів, адже там присутні компанії, які вклали гроші в інфраструктуру. Для них це істотні втрати. Ще один мінус - це втрата робочих місць, погіршення економічної ситуації в регіоні, і всі ці фактори ніяк не сприятимуть подальшому розвитку бізнесу», - вважає він.

Читайте також: У Кабміні назвали підприємства, де наступного року сформують наглядові ради

Найбільш важливим аспектом у можливому перерозподілі експортних потоків, на думку Горбачьова, є залізнична логістика.

«Українська залізниця - третя за розмірами на Європейському континенті, у нас достатньо залізничних гілок. Проблема ж, яка є на залізниці, - це дефіцит локомотивної тяги. І якщо вирішити це питання, то такий перерозподіл стане можливим», - підсумував керівник УЗА.

Як повідомляв Укрінформ, українські аграрії у поточному маркетинговому році намолотили 68,5 мільйона тонн зерна, з них 34,3 мільйона тонн ранніх зернових і зернобобових та 33,3 мільйона тонн кукурудзи. З початку 2018/2019 МР вже експортовано 17,4 млн тонн зернових, зернобобових та борошна.