Держпраці наступного року проведе понад 17 тисяч перевірок роботодавців

У 2019 році Державна служба України з питань праці проведе понад 17 тисяч перевірок. 

Про це повідомляє платформа відкритих даних Opendatabot.

"У 2019 році Держпраці проведе понад 17 тисяч перевірок. Одне з популярних порушень, яке виявляє Держпраця, - укладення цивільно-правової угоди замість трудового договору. Тобто замість того, щоб найняти співробітника на роботу, компанія співпрацює з ним як з підрядником", - ідеться в повідомленні.

При цьому, проаналізувавши у відкритих джерелах судову практику щодо оскарження штрафів, накладених за підписання з ФОПами договорів, які схожі на трудові, Opendatabot вказала на обставини, що впливають на рішення суду у таких справах.

Так, Opendatabot рекомендує перед тим як вирішити, підписувати договір з ФОП чи брати людину на роботу, звернути увагу на час чи обсяг робіт, які зазначаються в такому договорі.

"Якщо ви оформлюєте людину на роботу, ви оплачуєте її час. Тобто кожна година/день/місяць роботи оплачується. Співробітник може закінчити виконувати якесь завдання, але це зовсім не означає, що він перестає працювати на підприємстві. З підрядником ви визначаєте обсяг виконаних робіт. Наприклад, ви можете покликати прибиральницю і вона прибере для вас один раз приміщення. Ви перевірите, чи все гаразд, заплатите їй за це і більше можете не бачитись", - ідеться в повідомленні.

Ще однією такою обставиною, яка зазначається в договорі, є питання офісу чи коворкінгу.

"Якщо мова йде про трудовий договір, то роботодавець бере всю організацію роботи на себе. Надає приміщення, апаратуру, вирішує, в якій уніформі приходити на підприємство, визначає робочий розклад. За невиконання внутрішнього розпорядку на співробітника можуть накладатися штрафи. Якщо ви підписуєте цивільно-правову угоду, то підприємець має право організувати свій робочий час на свій розсуд. Наприклад, він може працювати вночі в коворкінгу або взагалі передати роботу іншим людям. Єдиний його обов'язок - показати результат, виконати завдання компанії", - повідомляє Opendatabot.

Читайте також: Середня зарплата перевищила 9200 — Гройсман

Також працедавцю слід звертати увагу на такі обставини, як трудова книжка або акт здачі-прийняття робіт.

"Якщо ми підписуємо трудовий договір, то працівник зараховується до штату установи, до трудової книжки вноситься запис, а також видається розпорядчий документ про прийом співробітника на роботу на певну посаду. З підприємцем компанія підписує акт здачі-прийняття робіт, де зазначається обсяг виконаних робіт, їх вартість, строки та інші деталі, які будуть впливати на кінцевий результат", - наголосили в Opendatabot.