Україна-Ізраїль: Посол сказав, коли підпишуть Угоду про зону вільної торгівлі

Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон розраховує, що Угоду про зону вільної торгівлі між двома країнами буде підписано найближчими тижнями.

Про це він сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Частина нашої співпраці з Україною - це розвинути економічні зв'язки між Україною та Ізраїлем. Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом буде підписана Угода про зону вільної торгівлі України з Ізраїлем, і наші відносини стануть ще більш тісними. Я сподіваюся, що в наступні тижні це відбудеться», - сказав Ліон. 

Посол додав, що в підсумку користь від цієї угоди відчують саме споживачі товарів та послуг - через збільшення конкуренції на ринку.

Ліон також нагадав, що зараз Україна та Ізраїль розвивають співпрацю в сфері інклюзивної освіти - ізраїльські фахівці проводили тренінги з інклюзивної освіти для українських вчителів, також українські освітяни відвідували Ізраїль з метою перейняти досвід. Окрім цього, Україна та Ізраїль співпрацюють у проекті фізичної реабілітації, який передбачає не тільки лікування та реабілітацію українських військових в клініках Ізраїля, стажування українських фахівців, а й впровадження клінічних і тренінгових програм в українських військових і цивільних госпіталях тощо. Зокрема, проект реалізується в Дніпрі та Харкові. Також, за словами посла, розвивається співпраця у сільськогосподарському секторі.

Як повідомлялося, у березні цього року Україна та Ізраїль завершили переговори про укладення Угоди про вільну торгівлю. 

Відповідно до Експортної стратегії України, зокрема Дорожньої карти стратегічного розвитку торгівлі 2017-2021 України, Ізраїль входить до ТОП-20 перспективних ринків для експорту української продукції, а також є одним з головних торговельних партнерів України в регіоні Близького Сходу.

Читайте також: Кубів на форумі у Катарі презентує можливості України щодо інвестиційної співпраці

Найбільш перспективними для співпраці вважаються сфери агровиробництва, туризму, переробки вуглеводнів, зв’язку, медицини, енергоефективності та екології.