Нацбанк оновив вимоги до касових операцій у банках

Національний банк оновив вимоги до ведення касових операцій банками в Україні, що пов'язано з вдосконаленням організації касової роботи та змінами українського законодавства.

Інструкція № 103 набирає чинності з 1 листопада 2018 року. Цю постанову прийняло Правління Національного банку України 25 вересня 2018 року "Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні" (далі -  Інструкція № 103), повідомляється на сайті НБУ.

«Зокрема, Інструкція № 103 регулює взаємовідносини банків (філій, відділень) з питань здійснення касових операцій з Національним банком України, іншими банками та установлює порядок і вимоги: здійснення банками (філіями, відділеннями) касових операцій у національній та іноземній валюті; оформлення банками (філіями, відділеннями) касових документів, здійснення касових операцій по прийманню та видачі готівки; оброблення банкнот (монет); здавання та отримання банками (філіями, відділеннями) готівки національної валюти в Національному банку України, у тому числі із застосуванням касет», - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що норми Інструкції № 103 в частині здійснення операцій з переказу готівки в національній валюті із застосуванням платіжних терміналів та програмно-технічних комплексів самообслуговування, а також в частині оформлення касових документів поширюються на небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які отримали ліцензію Національного банку на переказ коштів у національній валюті України без відкриття рахунку.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами - підприємцями" Інструкція № 103 визначає що, банк (філія, відділення) має право використовувати печатку, але цей реквізит не є обов'язковим.

Читайте також: Україна приєднається до системи міжнародного депозитарію Clearstream - НБУ

Крім того, Інструкцією № 103 передбачено нові вимоги щодо:

визначення банком у внутрішніх положеннях (інструкціях), додатково системи контролю за касовими операціями, порядок звіряння готівки під час проведення ревізії цінностей, роботи з цінними паперами та цінностями, що мають вартість, які зберігаються у сховищах, опису форм статистичних та управлінських звітів про касові операції та періодичність подання за потреби органам управління банку;

інформування банком клієнтів через інформаційні матеріали, які мають бути розміщені в доступному для клієнта місці, про визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України;

формування та пакування обігових монет номіналом 1 гривня (залежно від року випуску) та інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором;

оформлення касових документів за операціями на сплату платежів за адміністративні послуги та за рахунками умовного зберігання (ексроу).

Інструкція № 103 набирає чинності з 1 листопада 2018 року. З цього часу втрачає чинність Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, затверджена постановою Правління Національного банку України від 1 червня 2011 року № 174 (із змінами).