Україна приєднається до системи міжнародного депозитарію Clearstream - НБУ

Україна приєднається до системи міжнародного депозитарію Clearstream - НБУ

Укрінформ
Україна приєднається до системи міжнародного депозитарію Clearstream у 2019 році, що  відкриє доступ іноземним інвесторам до українських державних цінних паперів.

Про це повідомили в прес-службі регулятора

"Міжнародний центральний депозитарій цінних паперів Clearstream, Група Deutsche Borse та Національний банк України докладають спільних зусиль для відкриття доступу для іноземних інвесторів до українських державних цінних паперів через систему Clearstream. Встановлення «лінку» з українським ринком (рахунку міжнародного депозитарію в депозитарії Національного банку) планується на І квартал 2019 року", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що такий крок дозволить здійснювати розрахунки за всіма державними облігаціями в гривні через міжнародну систему Clearstream, збільшуючи ефективність розрахунків і водночас зменшуючи їхню вартість для інвесторів.

 Очікується, що завдяки наданню доступу іноземним інвесторам до ОВДП через Clearstream зросте попит на українські державні цінні папери, що сприятиме підвищенню їхньої ліквідності і привабливості на міжнародних ринках. Як наслідок, український уряд отримає переваги від розширення кола джерел довгострокового фінансування та зниження вартості боргових коштів.

У Нацбанку сподіваються, що це також сприятиме покращенню валютної структури державного боргу і трансмісійного механізму монетарної політики НБУ, а також подальшому розвитку ринків капіталу України.

 «Створення можливості для проведення розрахунків за операціями з державними цінними паперами у гривні через систему Clearstream є значним кроком у перетворенні України на повноцінного учасника глобальних ринків капіталу. Інтеграція України до світової фінансової системи допоможе збільшити приплив іноземного капіталу до української економіки і посилити фінансову стабільність», - зазначив голова Національного банку України Яків Смолій. 

Виконавчий директор Clearstream Banking S.A. Філіпп Сейлл зауважив, що забезпечення доступу інвесторів до українського ринку капіталу є частиною загальної стратегії компанії в країнах колишнього СНД і Центральної Азії.

"Ми під'єднуємо нові ринки капіталу цього регіону до нашої глобальної мережі. Це підвищує їхню привабливість для міжнародних інвесторів, формуючи ефективне і стабільне розрахунково-клірингове середовище", - наголосив він.

Читайте також: Кредити бізнесу: ще не гарячі пиріжки, але вже близько

Як відомо, Clearstream - міжнародна клірингова система, розташована у Європі; здійснює  зберігання, кліринг і розрахунки за угодами з міжнародними цінними паперами; виникла в 2000 році внаслідок об'єднання Cedel та клірингового центру  Deutsche Boerse Clearing; з липня 2002 року повністю перейшла під контроль Deutsche Boerse AG. До складу системи входять три підрозділи: Clearstream Banking Frankfurt, Clearstream Banking Luxembourg и Clearstream Services.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-