Україна збільшила експорт замороженої малини

Українські компанії у серпні 2018 року відвантажили на експорт до Євросоюзу рекордні майже 2 тис. тонн замороженої малини - у 1,6 разу більше, ніж за той же місяць 2017 року.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

“У серпні поточного року українські компанії відвантажили на експорт у 1,6 разу більше цієї продукції, ніж за аналогічний місяць 2017 року, встановивши черговий рекорд. Зокрема, за останній місяць літа 2018 року Україна експортувала трохи менше 2 тис. тонн замороженої малини, причому, весь цей обсяг було відправлено до ринку ЄС”, - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що головним покупцем української замороженої малини залишається Польща: до цієї країни в серпні було спрямовано 80% усього експорту.

Читайте також: Мінагро назвало ТОП-5 позицій українського експорту до ЄС

Загалом за липень-серпень експорт замороженої малини з України сягнув 2,6 тис. тонн, а це майже на чверть більше, ніж у такий же період попереднього року. За словами фахівців УПОА, досягти цього українським компаніям вдалося як за рахунок збільшення врожаю ягоди в країні, так і завдяки нарощуванню потужностей шокової заморозки.

Водночас експерти підкреслюють, що у грошовому еквіваленті експорт замороженої ягоди в Україні скоротився на 5% внаслідок зниження закупівельних цін. Зокрема, влітку переробні підприємства мали змогу купувати малину для заморозки по 7-10 грн/кг (0,25-0,35 дол./кг). Більш того, ціни на малину ремонтантних сортів також були значно нижчими, ніж торік. Проте це дає можливість переробникам сформувати сировинну базу для успішного експорту протягом сезону та конкурувати на світовому ринку за ціною.