USAID: Малому бізнесу в Україні для розвитку не вистачає 9,3 мільярда євро

В Україні нестача фінансових ресурсів малого бізнесу сягає 9,3 млрд євро. 

Про це, з посиланням на дані Німецької консультативної групи в Україні, йдеться в дослідженні «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», презентація якого відбулася в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.  

"За оцінкою Німецької консультативної групи в Україні, нестача у фінансуванні малого бізнесу сягає 9,3 млрд євро. У 2016 році кредити приватному сектору становили 48% банківських активів (у 2014 році - 54%). Це менше, ніж у сусідній Польщі (59%), але більше, ніж у Білорусі (32%), де кредити державним підприємствам відіграють важливішу роль. Порівнюючи кредити приватного сектору з ВВП, можна побачити зменшення з 60% (2014 рік) до 39% (2016 рік)", - зазначається в дослідженні. 

Наголошується, що у сфері малого та середнього бізнесу ситуація в Україні принципово відрізняється від загальноєвропейської.

Так, за даними Річного звіту Європейської комісії про розвиток європейського МСП за 2016/2017 роки, доступ до фінансування вважався найменш важливим обмеженням для бізнесу. Найбільшою проблемою (для 25% компаній) був пошук клієнтів, за нею йде наявність кваліфікованого персоналу та досвідчених керівників (20%). Другорядними є питання конкуренції (для 13%), регулювання (12%) та вартості виробництва або праці (12%). Доступ до фінансування був проблемою лише для 9% європейських МСП.

Читайте також: В Україні послуги лізингу не надає більшість компаній, які мають таке право - USAID

Водночас найбільшою проблемою в Україні бізнес визначав саме брак фінансування, особливо в гривні. 

"В Україні бракує великих мереж міжнародних банків та лізингових компаній", - ідеться в дослідженні. 

При цьому, наголошується, що зацікавленість у фінансуванні бізнесу з боку іноземних інвесторів, є. Однак лізингові компанії, що входять до складу банківських груп, перебувають під тиском нормативів НБУ (щодо фінансування пов’язаних осіб).

"Це може обмежити їхнє зростання. Оскільки фінансування надає банк, компанія має дотримуватися вимог НБУ, що обмежує фінансування до 25% статутного капіталу компанії в структурі компаній, що належать до тієї самої групи. Виходячи з цього, банківська лізингова компанія може не мати змоги залучати достатньо капіталу від материнської компанії", - зазначається в дослідженні.

Іншим обмеженням для всіх лізингових компаній, згідно з дослідженням, є відсутність внутрішніх ринків капіталу як дуже поширеного джерела отримання фінансування у місцевій валюті. Ресурси, які фінансовим установам можна інвестувати у ринки капіталу, обмежено системою державного регулювання (обмеження щодо ризиковості інвестицій), що також має негативний вплив на зростання ринків капіталу.

Як повідомляв Укрінформ, дослідження було проведене експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, де розглядаються основні тренди галузі та визначаються перепони для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України. 

Україні прогнозують стрімке зростання попиту на послуги лізингових компаній найближчі 3-5 років. Водночас, на думку авторів дослідження, законодавство про лізинг в Україні не оновлювалося багато років та не відповідає міжнародним практикам.