Індекс продовольчих цін залишається на стабільному рівні - ООН

Індекс цін на продовольчі товари FAO залишається на стабільному рівні у серпні 2018 року через пожвавлення ціни на зернові, хоча на рослинні олії та цукор спостерігається зниження цін.

Про це Укрінформу повідомила продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO).

«Середнє значення індексу цін, що було оприлюднене сьогодні, склало 167.6 пунктів у серпні, що практично не змінилося у порівнянні з тим, що було у липні і на 5,4 відсотки нижче ніж серпневий показник 2017 року», - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у FAO, індекс цін на зернові зріс на 4,0 відсотки протягом місяця, ціни на пшеницю збільшилися вдвічі переважно через негативні прогнози на врожай у ЄС та в РФ. Міжнародні котирування кукурудзи збільшилися більш ніж на 3,0 відсотки, тоді як котирування рису знизилися протягом місяця.

Середнє значення цін на рослинні олії знизилося на 2,6 відсотки у порівнянні з липневими показниками, і наблизилося до тих, що були три роки тому. Адже котирування пальмової, соєвої та соняшникової олії знизилися у зв'язку із збільшенням обсягів виробництва, тоді як зниження котирувань пальмової олії стало наслідком млявого попиту на імпорт у світі.

Індекс цін FAO на молочну продукцію вже третій місяць поспіль знижується, у серпні він понизився ще на 1.5 відсотки в умовах сезонного зменшення обсягів. Хоча посухи можуть негативно вплинути на збільшення обсягів виробництва молока у частині Європи та Австралії, у Новій Зеландії перспективи виробництва поліпшуються.

Читайте також: Молочна компанія "Галичина" визнана банкрутом і припиняє діяльність

Індекс цін на цукор знизився на 5,4 відсотки порівняно з серпневим рівнем та досяг пікового значення за десятиріччя внаслідок значного послаблення курсу валют основних експортерів - Бразилії та Індії, повідомляє FAO.

Індекс цін на м'ясо FAO залишився практично незмінним протягом місяця. Зростання ціни на свинину та баранину через високий попит на імпортну продукцію у Китаї, компенсувало зниження ціни м'яса птиці та яловичини, які зазнали тиску через надлишок експорту зі США.