Експерт розповів, чому не зростає валютна виручка від експорту олійних

Зараз ціни на рослинні олії, в тому числі соняшникову, найменші за останні 10 років - 695-700 дол. за тонну. 

Про це сказав генеральний директор консалтингового агентства УкрАгроКонсалт Сергій Феофілов на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Українські фермери продовжують розширення посівних площ, збільшення врожайності та загального виробництва соняшнику та інших олійних культур, тому що вони на сьогодні найбільш прибуткові та рентабельні. Тож, потужності з переробки олійних, попит на сировину та пропозиції олії і далі нарощуються. Це, в принципі, дуже добре, але не при ринку, що падає”, - сказав Феофілов. 

Читайте також: Українські аграрії розпочали збирання соняшнику - Мінагро

За його словами, до кінця наступного сезону виробництво і запаси як соняшнику, так і олії будуть суттєвими і це далі буде тиснути на ціни, як внутрішні так і зовнішні.

"Є перевірений механізм подолання тенденції до падіння прибутку при загальному наростанні виробництва та експорту - треба зайнятися створенням і просуванням українських національних брендів на ринках країн-експортерів. Це допоможе у майбутньому зміцнити позицію українського продукту на експортних ринках і зафіксувати ціну та, відповідно, прибуток", - наголосив керівник агентства.