В Укрзалізниці відповіли на закиди щодо купівлі товарів в Росії

Директор з економіки і фінансів ПАТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев наголошує, що питання імпортозаміщення товарів російського походження має вирішуватися на загальнодержавному рівні, зокрема шляхом законодавчих змін.

Про це він сказав в Укрінформі під час прес-конференції "Корупція і залізниця 2017-2018".

«Протягом всього цього часу, а вже скоро тридцять років буде (незалежності України - ред.), майже нічого не було зроблено для стимулювання імпортозаміщення. «Укрзалізниця» не може працювати за всю державу в цілому. Ми не є регулюючим органом, ми не встановлюємо правил функціонування ринку, ні закупівель. Ми функціонуємо в тому правовому полі, в якому воно є», - підкреслив Рязанцев.

Водночас він зазначив, що діюче законодавче поле не дозволяє відмовити в участі у торгах на основі країни походження.

 «Будемо говорити відверто - це не є питання «Укрзалізниці». Тому що не має на сьогоднішній день законодавчого права учаснику, який звернувся  на міжнародні торги відмовити на основі походження з тієї чи іншої країни. Це питання нормальної позиції державної влади і законодавства», - сказав фінансовий директор ПАТ.

Рязанцев також звернув увагу на ріст імпорту товарів з Росії в цілому за минулий рік та 6 місяців цього року.

Окрім того, відповідаючи на питання стосовно закупівлі у “Российские железные дороги” значків "Почетный железнодорожник", він зазначив, що не володіє інформацією, чи отримала «Укрзалізниця» відповідь Міністерства інфраструктури на своє звернення щодо перегляду порядку участі в угоді, яким регламентується порядок присвоєння цього знаку.

Читайте також: В Укрнафті заявили про зупинку 47 свердловин через відсутність цистерн

Як повідомлялося, раніше Громадська організація «Залізниця без корупції» наголошує на недостатній роботі Укрзалізниці у напрямку імпортозаміщення російських залізничних товарів, обсяг закупівлі яких у 2017 році становив 2,2 млрд грн.

Секретар РНБО України Олександр Турчинов, коментуючи намір ПАТ «Укрзалізниця» закупити в Росії знаки «Почетный железнодорожник», заявив, що повинна бути не лише моральна, а й кримінальна відповідальність за фінансову підтримку країни-агресора у випадку, коли в Росії закуповуються речі, які можуть вироблятися в Україні.

Раніше перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов повідомив, що ПАТ «Укрзалізниця» придбала по прямому договору без тендера у «Российские железные дороги» значки «Почетный железнодорожник» у футлярі на суму 181 927 рублів (96 штук).

Пізніше в. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов доручив зупинити процедуру закупівлі знаків «Почетный железнодорожник».