НБУ спростив залучення зовнішніх кредитів

НБУ запровадив зміни до валютного законодавства, що дають змогу автоматизувати процедуру реєстрації/анулювання зовнішніх договорів кредитування в іноземній валюті, а отже, спростити доступ резидентів-позичальників до зовнішніх кредитів.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національний банк, послідовно дотримуючись політики лібералізації валютного регулювання, застосував низку змін до норм чинного валютного законодавства з метою спрощення сфери регулювання операцій резидентів-позичальників із залучення зовнішніх кредитних ресурсів в Україну", - йдеться в повідомленні.

Так, у Нацбанку буде повністю автоматизовано процедури реєстрації / внесення змін до реєстрації / анулювання реєстрації зовнішніх договорів кредитування (позики) в іноземній валюті, укладених резидентами-позичальниками. Ініціювання таких процедур здійснюватиме уповноважений банк - обслуговуючий банк за договором, надсилаючи до НБУ відповідний електронний документ, на підставі якого необхідну процедуру буде проведено в автоматизованому режимі засобами спеціального програмного забезпечення Національного банку.

Читайте також: В Україні змінили правила використання та розкриття банківської таємниці

При цьому буде виключено вимоги щодо обов'язкового проведення Нацбанком окремої процедури розгляду та аналізу пакетів документів, яка застосовувалася у випадку виявлення обслуговуючим банком індикаторів ризикової фінансової операції за зовнішнім договором кредитування, що підлягає реєстрації.

Такі зміни, запевняють у НБУ, сприятимуть подальшій лібералізації сфери валютного регулювання, покращенню фінансування економічних суб'єктів України та, відповідно, пожвавленню української економіки в цілому.

Спрощення діятиме з 20 серпня 2018 року, що закріплено постановою Правління №83 від 20 липня 2018 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".