Експорт продукції з України до країн Євросоюзу зріс на 33 відсотки - Кубів

Діяльність вітчизняних інституцій у сфері технічного регулювання, яку координують спільно з міжнародними експертами фахівці Мінекономрозвитку, набула в останні роки особливої ваги. Оскільки саме їх зусиллями забезпечується висока якість продукції вітчизняних підприємств.

Про це 12 липня заявив перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, виступаючи в Одесі на міжнародному форумі з питань технічного регулювання "Роль стандартів і технічних регламентів для забезпечення сталого розвитку економіки України в умовах глобалізації", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Торік обсяг експорту продукції українських підприємств до країн Євросоюзу збільшився на 33 відсотки порівняно з 2016 роком. Причому, сталося це передусім за рахунок зростання обсягу продукції підприємств електротехнічної та машинобудівної галузей. Хочу звернути увагу: йдеться не про сировинну продукцію, а саме про результати формування ланцюга додаткової вартості, який забезпечує сьогодні наш імідж та переваги", - зазначив Кубів.

Як наголосив перший віце-прем’єр, темпи зростання експорту вітчизняної продукції на ринок країн ЄС збільшуються і в поточному році.

"За перші чотири місяці 2018 року експорт товарів з України до Євросоюзу зріс, порівняно з минулим роком, на 43 відсотки, що становить 6 мільярдів 600 мільйонів доларів, - уточнив Кубів. - Запроваджені нашими фахівцями технічні регламенти і стандарти сприяють розвитку технологій, подоланню технічних бар'єрів у торгівлі та відкривають нові перспективи сталого розвитку економіки України в умовах глобалізації світу".

Читайте також: В Одесі розпочав роботу Міжнародний форум з питань технічного регулювання

За його словами, підраховано, що економічний ефект від застосування новітніх стандартів може збільшити до 33 відсотків обсяг загальнорічного прибутку підприємства. "І це те, що ми прагнемо і маємо змогу реалізувати. Мінекономрозвитку уже розробило й домоглося ухвалення трьох основоположних законопроектів, зокрема, про стандартизацію, про метрологію та метрологічну діяльність, про технічні регламенти й оцінку відповідності", - акцентував Кубів.

Йдеться, наголосив перший віце-прем’єр, "про ухвалення 80 нормативних актів, які ми спільно розробили й запровадили на ринку України. Водночас було скасовано близько 14 з половиною тисяч застарілих "ГОСТів", тепер фонд стандартів становить 20 тисяч національних, в тому числі 65% міжнародних і європейських стандартів. А до 2020 року плануємо збільшити рівень гармонізації стандартів до 80 відсотків. Адже спільна кооперація - це співпраця вітчизняних і міжнародних розробників та фахівців Мінекономрозвитку з відповідними структурами Європейського Союзу, які володіють найкращою практикою формування відкритого, вільного економічного ринку, що базується на принципах переваг і конкурентності".

Практично завершено перехід до європейської системи оцінки відповідності, вимог технічних регламентів, замінивши нею застарілу радянську систему обов'язкової сертифікації. У перспективі це дасть змогу українським виробникам експортувати товари до Євросоюзу без додаткової процедури: сертифікат - міжнародний, тож продукція, яка відповідає його вимогам, може вільно виходити на вільний європейський ринок.

В Україні вже прийнято 57 технічних регламентів, з яких 53 розроблено на основі законодавчих актів Євросоюзу, констатував Кубів. Причому 54 технічні регламенти є обов'язковими до застосування. Іншими словами, у 57 секторах вітчизняної промисловості зараз діють вимоги тих правил, що й у країнах ЄС, і мова йде про українські товари високої додаткової вартості.

Кубів також констатував, що "Україна вже перейшла на міжнародну модель метрології, тривають процедури приєднання до відповідної конвенції та набуття повного членства у МОЗМ - Міжнародній організації законодавчої метрології. Це забезпечить нам право голосу на засіданнях Генеральної конференції з мір та ваг, в тому числі можливість звірки національних еталонів зі структурами 58 країн світу".

Фото: сайт Одеської ОДА