В Одесі розпочав роботу Міжнародний форум з питань технічного регулювання

12 липня до Одеси прибув з робочим візитом перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, який відкрив дводенний міжнародний форум з питань технічного регулювання.

У роботі бізнес-форуму на базі готельного комплексу Maristella Marine Residence беруть участь міжнародні експерти, представники державних підприємств, установ, організацій, бізнес-структур та асоціацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За останні чотири роки центральні органи влади України створили сучасну законодавчу базу для розширення і диверсифікації ринку збуту продукції вітчизняних підприємств і формування додаткового ланцюга вартості та конкурентоспроможності товарів. В тому числі переорієнтовано потоки продукції, які раніше спрямовувались до країни-агресора Росії, на ринки країн ЄС та світовий ринок, зростають, зокрема, обсяги збуту продукції на ринках країн Азії. Підписано ряд угод про створення зон вільної торгівлі, що базуються на нових стандартах продукції", - зазначив Кубів.

Формування стандартів і технічне регулювання регламентів забезпечує відкриття нових ринків для нашої продукції, причому конкурентоспроможних товарів, з додатковим ланцюгом вартості, наголосив перший віце-прем’єр.

Зокрема, завдяки укладенню угод, наприклад, з Канадою та Євросоюзом, уточнив Кубів, вдалося розширити можливості для формування експортної стратегії України.

"Я переконаний, що сьогоднішній форум з технічного регулювання сприятиме виконанню завдань, що випливають з економічної стратегії уряду України на 2018-21 роки щодо можливостей розвитку бізнесу, формування нових акцентів інвестиційної та інноваційної політики", - сказав він.

Читайте також: Підприємства Одещини цьогоріч експортували до ЄС майже третину своєї продукції

Зі свого боку, голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов акцентував, що "значення бізнес-форуму важко переоцінити, оскільки саме гармонізація технічних регламентів і стандартів у взаємодії з експертами Євросоюзу дасть новий імпульс для розвитку вітчизняної економіки, в тому числі для підприємств Одещини, що переходять на випуск продукції за стандартами ЄС, яку експортують на світовий ринок. І плідна дискусія на форумі сприятиме розробкам і схваленню актуальних законодавчих актів".   

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, з роботою яких підприємств Одещини має намір ознайомитись, перший віце-прем’єр назвав державне підприємство "Одеський авіаційний завод", що освоює випуск багатоцільових літаків "Y1Дельфін" і здійснює модернізацію та ремонт авіатехніки, а також виробниче підприємство "ТелеТек".

"Мені цікаво ознайомитись з цими підприємствами, - зауважив Кубів, - оскільки тут дбають про модернізацію і формування експортної групи продукції та позитивного сальдо. От, приміром, завод "ТелеТек" характерний тим, що 50 відсотків своєї продукції відправляє на експорт. Середня зарплата більш як півтисячі працівників становить 12-13 тисяч гривень. В галузі авіабудування ми формуємо політику кооперації з питань авіоніки, транспортних перевезень і сучасної бази обслуговування авіаційної техніки".

На бізнес-форумі зараз триває дискусія з проблем експортної спроможності української продукції та забезпечення сталого розвитку економіки, яку модерує директор департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку України Леонід Віткін. За її підсумками буде вироблено рекомендації у сферах стандартизації та метрології, подоланні технічних бар'єрів та координації робіт з розроблення та перегляду технічних регламентів.

Фото: сайт Одеської ОДА