Омелян розповів про "інспектора Фреймут" для перевірки літаків

З наступного року в Україні обмежать вік використання літаків до 20 років.

Про це під час брифінгу заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми з наступного року плануємо обмежити вік використання пасажирських літаків до 20 років в Україні. Все, що старше 20 років, не матиме права літати в Україні", - додав міністр.

Омелян додав, що наразі українські авіакомпанії використовують різні за віком літаки, серед них є судна, яким 35-40 років.

Міністр додав, що під час наради з туроператорами та авіакомпаніями також обговорювали можливість введення так званої "інспектор Фреймут" для перевірки стану салонів літаків.

"В цьому є необхідність, бо інколи салони старих літаків не відповідають мінімальним стандартам", - сказав Омелян.

Він зауважив, що спільно з українськими авіакомпаніями планують розробити пільгову лізингову програму з залученням державних банків для швидкого і якісного оновлення флоту.

"Плюс долучити до цього компанію "Антонов", зокрема їхню серію АН-158 для здійснення внутрішніх рейсів і після сертифікації - міжнародних", - сказав Омелян.

Як повідомляв Укрінформ, з 29 червня сотні українських туристів були заблоковані в аеропортах кількох країн. По кілька годин, а то й діб люди очікували в аеропортах Тунісу, Албанії, Грузії, а також в аеропорту "Київ". Авіакомпанія Bravo Airways пояснила затримки рейсів на кілька діб невиплатою коштів туроператором. Останній своєї провини не визнає.

Читайте також: Омелян заявляє про подолання "туристичної" кризи

Частина українських туристів вже прибула в Україну, а інші ще очікують на повернення. Зокрема, 2 липня повідомлялося, що близько 160 українських туристів не можуть вилетіти додому з відпочинку в Пальма-де-Майорка. Виліт повинна була здійснити авіакомпанія Yanair. У прес-службі туроператора Укрінформу пояснили затримку технічною несправністю літака компанії Yanair. Згідно з інформацією на сайті аеропорту "Київ", літак з Пальма-де-Майорки вже  прилетів в Україну.

2 липня також повідомлялося, що українські туристи, які більше доби провели в аеропорту албанської столиці Тирани через скасування своїх авіарейсів, вилетіли додому.