НБУ дозволив місцевим органам влади розміщувати облігації на фондовій біржі

Національний банк України надає можливість місцевим органам влади розміщувати облігації місцевих позик на фондовій біржі з використанням розрахунків за принципом "поставка цінних паперів без оплати".

Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

«Відтак, для розширення можливостей із залучення місцевими органами влади позикових ресурсів Національний банк вніс зміни до Положення та уможливив обслуговування депозитарієм Національного банку таких операцій. По-перше, визначено порядок дій депозитарію Національного банку, фондової біржі, емітента та депозитарних установ при розміщенні облігацій місцевих позик на фондовій біржі. По-друге, врегульовано порядок взаємодії депозитарію Національного банку та фондової біржі при обслуговуванні розміщення облігацій місцевих позик на фондовій біржі. По-третє, внесено зміни до плану балансових рахунків та переліку депозитарних проводок, завдяки чому розміщення облігацій місцевих позик на фондовій біржі зможе відображатися в системі депозитарного обліку», - йдеться в повідомленні НБУ.

У Нацбанку зазначають, що досі Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України, яке регламентує обслуговування депозитарієм Національного банку операцій з розміщення облігацій місцевих позик, передбачало можливість обслуговування розміщення таких позик лише поза фондовою біржою.

Читайте також: Білоруський банк знову планує купити українську «дочку» «Сбербанка»

Зазначені зміни затверджено постановою Правління №70 від 25 червня 2018 року "Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України". Вони набувають чинності з 26 червня 2018 року.