Україна може стати світовим хабом органічної продукції - Мінагро

В Україні налічується майже 300 сертифікованих виробників органічної продукції, 290 тис. га сільськогосподарських угідь сертифіковані як органічні. За загальною площею сертифікованих  органічних сільгоспугідь країна посідає 11-те місце у Європі. 

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева в рамках конференції «Органічне рослинництво: найкращі практики за 10 років» та Дня органічного поля у Полтаві.

«Сьогодні Україна посідає 11-те місце серед європейських країн за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. Їх майже 290 тис. га та понад 91 тис. га земель знаходяться у перехідному періоді, але при цьому це менше 1% всіх земель сільськогосподарського призначення в Україні», - зазначила заступник міністра.

За її словами, у країнах, що є провідними виробниками органічної сільськогосподарської продукції, цей показник перевищує 10%.

Трофімцева додала, що наразі спостерігається тенденція щодо збільшення експорту органічної продукції з України. 

“Експорт органічної продукції з України зростає з кожним роком. За останніми даними моніторингу ринку, ця цифра вже перевищила $60 млн в 2017 році», - сказала вона.

Посадовець зазначила, що розвиток органічного виробництва є пріоритетом у роботі  міністерства. 

“Україна має всі можливості та умови стати справжнім світовим «органічним хабом». Тому розвиток органічного виробництва знаходиться в пріоритеті середньострокового плану дій Мінагрополітики», - зауважила Трофімцева.

Читайте також: На Миколаївщині не буде дефіциту овочів для борщу - прогноз

Вона висловила думку про важливість удосконалення чинного законодавства України в сфері органічного виробництва, яке на сьогодні не відповідає європейським вимогам.

«Я щиро сподіваюсь, що Верховна Рада України якнайшвидше ухвалить розроблений Мінагрополітики законопроект № 5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва» у другому читанні. Реалізація положень даного євроінтеграційного законопроекту сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції, відкриттю нових зовнішніх ринків для її збуту”,  - зазначила Трофімцева. 

Імплементація положень цього законопроекту гарантуватиме всім споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, краще захищатиме операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення бізнесу у сфері виробництва та обігу органічних продуктів.

Як повідомляють у Мінагрополітики, організаторами конференції та Дня органічного поля у Полтаві виступили виробники органічної сертифікованої продукції ПП «Агроекологія», ТОВ «Укролія», сертифікаційний орган «Органік Стандарт», спілка виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» та дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).