Укрнафта у першому кварталі переказала до бюджетів 1,76 мільярда

ПАТ "Укрнафта" за січень - березень 2018 року сплатила до державного та місцевих бюджетів різних рівнів 1,76 млрд грн рентної плати за користування надрами за зобов'язаннями.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Укрнафта"

"За 1 квартал 2018 року ПАТ «Укрнафта» сплатила до державного та місцевих бюджетів різних рівнів 1,76 млрд грн рентної плати за користування надрами за зобов'язаннями. Відповідно до закріпленого в законодавстві механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу, 88 млн грн надійшло до обласних, районних та місцевих бюджетів різних рівнів", - йдеться у повідомленні.

Найбільші надходження отримали громади та обласні бюджети Сумщини (38 млн грн), Івано-Франківщини (19,4 млн грн), Полтавщини (13,6 млн грн) та Чернігівщини (8,6 млн грн).

Читайте також: Вітренко пояснив, що формує основні прибутки Нафтогазу

За попередніми оцінками, у 2018 році Укрнафта може сплатити близько 5,5 млрд грн ренти, а до бюджетів областей, районів та громад мають надійти біля 270 млн грн доходів від рентних платежів.

Як відомо, принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу передбачає перерахування 95% рентних платежів до загального фонду державного бюджету, а 5% - до місцевих бюджетів. При цьому 2% доходів від ренти спрямовуються в районні бюджети, а 3% – до бюджетів міст обласного значення, бюджетів об'єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів. Таким чином, механізм розподілу ренти дає можливість громадам отримати частину доходів від видобутку нафти та газу.