З 2019 року в Україні запрацює система подання фінзвітності в е-форматі

У першому кварталі 2019 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) за підтримки міжнародних партнерів запустить в Україні систему подання фінансової звітності електронному форматі.

Про це повідомляється на сайті комісії. 

"Керівництво НКЦПФР, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» і Програми технічної підтримки за пріоритетними напрямками українського фінансового сектору EU-FINSTAR підписали меморандум про взаєморозуміння щодо закупівлі та впровадження в Україні системи фінансової звітності. Міжнародні партнери України, які надають допомогу фінансовому сектору в процесі впровадження реформ, мають намір надати допомогу в процесі закупівлі такої Системи у відповідності до встановлених бізнес-вимог, а також її адаптації та впровадження", - зазначили в Нацкомісії.

Запуск нової системи планується на 1 квартал 2019 року, оскільки підприємства, що становлять суспільній інтерес, повинні складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме з 2019 року.

«Завдяки прийнятим наприкінці минулого року законам ми разом із Національним банком і Міністерством фінансів працюємо над впровадженням нової системи фінансового репортінгу для підприємств, що становлять суспільний інтерес. Україна в цьому питанні має шанс стати лідером в Європі, адже на сьогодні така система впроваджена лише Голландією. Перехід на електронне складання та подання звітності дозволить створити базис для прозорої та ефективної економіки. Адже інформативність, правдивість, цілісність, повнота і адекватність фінансової звітності на фінансовому ринку є чи не головною передумовою виникнення довіри до компаній, ринку та економіки в цілому», - зауважив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Читайте також: Нацкомісія заборонила торгівлю цінними паперами 12 емітентів

Нова система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі, і базуватиметься на поширеному в світі стандарті iXBRL.

Ключовими новаціями запровадження нової системи на українському ринку є: 

- єдине вікно подання фінансової звітності до фінансових регуляторів,

- високий рівень автоматизації збирання та обробки фінансової звітності, 

- ефективний та надійний аналіз фінансових показників компаній, 

- швидке виявлення помилок та невідповідностей у фінансових звітах.

Відповідно до останніх змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», складати фінансову звітність з використанням таксономії МСФЗ 2018 та подавати її органам державної влади в єдиному електронному форматі зобов‘язані підприємства, що становлять суспільний інтерес. До таких підприємств законом віднесені: емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи та підприємства, які належать до групи великих підприємств.