Транзит газу до ЄС забезпечений у повному обсязі - Порошенко

Оновлено

Транзит газу до країн Європейського Союзу забезпечено в повному обсязі.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми у повному обсязі забезпечили транзит газу до країн Європейського Союзу”, - зазначив він.

За його словами, росіяни, відмовившись постачати газ, сподівалися, що Україна почне відбір газу із транзиту.

Читайте також: Порошенко подякував українцям, які "прикрутили" і зекономили 25 млн куб. метрів газу

“Не дочекаються! Україна - надійний транзитер, надійна держава, надійний партнер”, - наголосив Президент.

Він також розповів, що про “провокацію” РФ українська сторона поінформувала партнерів з ЄС, і підкреслив, що реакція європейських країн на нинішню ситуацію з газом засвідчила про підтримку України.

НАК "Нафтогаз України" 3 березня 2018 року поставить до Молдови та країн ЄС 264 млн кубометрів газу. Про це прес-служба НАК повідомила у Facebook (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1672126106200501&id=822906361122484).

"Українська газотранспортна система продовжує забезпечувати транзит російського газу до європейських споживачів, незважаючи на систематичні порушення російською стороною контрактних нормативів тиску у системі", - запевнили у Нафтогазі.

Зокрема, 1 березня до країн ЄС та Молдови було протранзитовано 257 млн куб. м, за 2 березня – 265 млн куб. м, за 3 березня очікується 264 млн куб. м газу (за оперативними даними). 

"При цьому Газпром не поставив Нафтогазу 18 млн куб. м газу, за які компанія внесла передоплату, що створило критичну ситуацію з постачанням газу для населення України", - додали у НАК.