Газпром відмовляється виконувати рішення арбітражу - Нафтогаз

Відмова російського "Газпрому" продавати газ НАК "Нафтогаз України" у рамках договору, зміненого Стокгольмським арбітражем, розцінено українською компанією як невиконання рішення арбітражу.

Про це заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Нас дивує позиція Газпрому. Компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок було оплачено. Ми розцінюємо відмову Газпрому від поставки як порушення договору і невиконанні рішення арбітражу", - сказав Коболєв.

За його словами, Україна купує газ, тому що виконує рішення арбітражу.

"Не поставляючи передплачений газ, Газпром перешкоджає виконанню зобов'язань Нафтогазу щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів", - підкреслив Коболєв.

Він додав, що з європейськими постачальниками подібні ситуації не відбувалися.

"За чотири роки закупівлі газу у європейських постачальників у нас не було жодної ситуації, коли нам доводилося б переживати за те, чи отримаємо ми газ, за який ми заплатили", - розповів глава НАК.

Він вважає, що заява Газпрому - черговий привід для європейських контрагентів замислитися про те, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші і відмовитися постачати газ.

Читайте також: У "Газпромі" не згодні з рішенням Стокгольмського арбітражу

"А також, чи варто дозволяти такому контрагенту посилювати свої і без того сильні позиції на їхньому ринку за рахунок будівництва Північного потоку 2", - додав Коболєв.

Як повідомлялося, український Нафтогаз перерахував Газпрому кошти в оплату березневих поставок газу. Однак російська компанія відмовилася постачати газ і повернула НАКу кошти. Свою відмову Росія мотивувала відсутністю додаткової угоди до контракту, без якої газ, нібито, поставляти не можна.