Данилюк розповів, про що поки не вдалося домовитися з МВФ

Відео

Протягом 12-16 лютого цього року технічна місія МВФ відвідала Київ. Загалом візит був результативним, однак остаточної домовленості щодо створення Антикорупційного суду та енергетичної реформи поки досягти не вдалося.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

"Я вважаю, що ця місія, цей візит був результативним", - відзначив глава Мінфіну.

При цьому, він додав, що представники технічної місії МВФ обговорювали з представниками української влади кілька питань.

"По деяких ми просунулись досить активно. По деяких, наприклад, по Антикорупційному суду, по питанню енергетики, енергетичної реформи - є певний прогрес, але остаточної домовленості не було досягнуто", - повідомив Данилюк.

Водночас, він підкреслив, що робота з МВФ триває і триватиме надалі, для чого уряд спільно з парламентом ухвалить ряд необхідних та потрібних насамперед для України рішень.

"Я сподіваюся, що ми і далі будемо рухатися шляхом реформ, і нас будуть підтримувати наші колеги", - зазначив міністр фінансів.

Як відомо, експерти Міжнародного валютного фонду з 12 по 16 лютого відвідали Київ для зустрічей з представниками влади.

Після зустрічі з експертами Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна продовжуватиме співпрацю з МВФ.

У березні 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України із впровадженням механізму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на чотири роки. Перший транш у сумі 5 млрд дол. Україна отримала в березні 2015 року, другий (1,7 млрд дол.) у серпні 2015 року, третій (1 млрд дол.) у вересні 2016 року, четвертий (1 млрд дол.) у квітні 2017 року.

Читайте також: Гройсман: Ми продовжимо співпрацю з МВФ

Наразі очікується, що п'ятий і шостий транші Україна отримає впродовж нинішнього року, якщо виконає умови МВФ, серед яких - створення антикорупційного суду та запровадження ринкових цін на газ для населення.

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня 2017 року Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд". У МВФ тоді заявили, що ухвалення законопроекту в чинній редакції означатиме порушення Україною зобов'язань перед міжнародними партнерами.

На засіданні Верховної Ради 18 січня депутати тричі відмовилася включити цей законопроект до порядку денного сесії.