Нафта дорожчає на прогнозах МВФ щодо зростання світової економіки

Ціни на нафту зростають у вівторок при підтримці обмеження видобутку сировини виробниками ОПЕК+, а також за рахунок перегляду у бік підвищення прогнозу глобального економічного зростання МВФ.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com 

Ф'ючерси на європейський маркерний сорт Brent піднялися на 0,59 відсотка до $69,44 за баррель. Ф'ючерсні контракти на американську легку нафту WTI торгувалися біля позначки $64,02 за барель, на 0,71 відсотка вище за попереднє закриття.

В понеділок МВФ поліпшив прогнози щодо зростання світового ВВП на 2018 і 2019 роки на 0,2 процентного пункту - до 3,9%, в порівнянні з жовтневою оцінкою. Аналітики фонду зауважили, що на поліпшення прогнозу вплинули "несподівані сюрпризи в частини зростання (економік), які особливо яскраво проявилися в Європі, Азії... на ринках, що розвиваються, і в групах економік, що розвиваються".

На думку трейдерів, нафтовий ринок в цілому добре підтримується здоровим економічним зростанням, пише агентство Рейтер. "Економічний прогноз і сезонно холодніша погода призвели до стійкого зростання попиту на нафту, що сприяло продовженню падіння запасів нафти", - наводить агентство думку аналітиків BNP Paribas. При цьому в довгостроковій перспективі інвестори готуються до великомасштабних змін попиту на нафту через зростання кількості електромобілів, зазначає агентство.

Серед інших чинників підтримки галузеві експерти називають чинні домовленості Організації країн-нафтоекспортерів і держав, що не входять до неї, про обмеження видобутку сировини.

Читайте також: Бензин А-95 на Київщині подорожчав у середньому на 13 копійок

Міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх сказав за підсумками зустрічі моніторингового комітету ОПЕК+ в Омані, що світові нафтовиробники єдині в думці  щодо того, що їм треба продовжувати співпрацю і після 2018 року, коли спливає термін дії глобального пакту.

"За нашим прогнозом, баланс на нафтовому ринку в цілому зберігатиметься впродовж всього 2018 року, але в четвертому кварталі запаси сировини, як очікується, зростуть", - вважають аналітики BNP Paribas.

Вони також підвищили прогноз середньої ціни північноморської суміші Brent і північноамериканського бенчмарку на $10 за барель в 2018 році - до $65 за барель і $60 за барель відповідно.

Однак деякі говорять про риски знижувальної корекції нафтових котирувань у зв'язку зі зниженням маржі переробки, що спочатку спостерігалося в Азії, а нині актуально для Європи і США.

"Коли попит на бензин досягне піку до 2025 року (а нафти - до 2030-го), завантаження НПЗ може безповоротно знизитися, що завдасть серйозного удару по маржі переробки", - говориться в звіті Bank of America Merrill Lynch.

Станом на 09:15 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 69,46 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 69,31 долара за барель, що на 28 центів вище за рівень закриття торгів ($69, 03).