Гройсман дав тиждень на погодження програми розвитку садівництва

Кабінет міністрів повинен протягом тижня погодити програму розвитку садівництва, аби потім представити її громадськості.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради з питань розвитку агросектору, повідомляє Урядовий портал.

«За тиждень будемо представляти нову програму підтримки садівництва», - сказав Гройсман.

За його словами, бюджетні асигнування на цей сегмент становлять близько 300 млн грн, мета інвестування – нарощення площ садів на понад 3 тис. га, залучення нових технологій зберігання та переробки плодів, а також створення близько 30 тис. нових робочих місць.

Окрему увагу учасники наради приділили програмі компенсації вартості сільгосптехніки, обсяг бюджетного фінансування якої в 2018 році становить 1 млрд грн. Глава уряду нагадав, що минулого року програма довела свою ефективність, і тепер можна поступово розширювати коло її учасників. «Ми даємо можливість аграрію-покупцю самому обирати техніку, яку він хоче побачити на полі, але компенсуємо лише ту техніку, яка має серйозний відсоток виробничої локалізації саме в Україні», - акцентував увагу Гройсман.

Читайте також: Аграрії отримали близько 1,2 мільярда у рамках проекту Аграрні розписки - Мінагро

Не менш актуальним стало питання запровадження програми розвитку фермерства обсягом бюджетного фінансування 1 млрд грн. За ініціативи уряду, кошти направлятимуть на серйозне здешевлення кредитів – аж до 1% кредитної ставки на допомогу із закупівлі техніки, селекції насіння, надання дорадчих послуг. Єдина вимога від держави – повна й чесна реєстрація худоби та землі з боку фермерів. «Хочу, аби в Україні народився клас фермерів, фермерських кооперативів. Цього року виділяємо мільярд (1 млрд грн), а далі сума коштів може бути й більше», - сказав глава уряду.